Wordt hier nog wel eens wat gelezen?

ConversesNederlandstalige lezers

Afegeix-te a LibraryThing per participar.

Wordt hier nog wel eens wat gelezen?

Aquest tema està marcat com "inactiu": L'últim missatge és de fa més de 90 dies. Podeu revifar-lo enviant una resposta.

1edwinbcn
set. 8, 2011, 10:03 pm

In verschillende groepen op LibraryThing melden leden op regelmatige basis wat ze lezen, geven of verwijzen naar zelfgeschreven recensies, en gaan in discussie over de gelezen boeken en auteurs.

JustJoey4 vroeg mij twee maanden geleden samen een dergelijke groep te starten. Zij zou de groep starten als the vier (!) mensen kon vinden. Die heeft ze niet gevonden.

Om toch nog een voorzetje te geven, hebben wij allebei een draad op dit forum gestart met een lijst van door ons dit jaar gelezen boeken. Deze lijsten zijn een uitnodiging aan andere leden om te reageren op de boeken.

Het zou ook leuk zijn als andere leden zulke draden zouden starten, zodat duidelijk wordt wie wat leest, en daarover discussie mogelijk is.

Voor mij is het bijhouden van een dergelijke draad elders op de site een enorm inspirerende ervaring gebleken. Ik ben meer gaan lezen, en ik ben recencies gaan schrijven (soms heel kort) voor elk gelezen boek. Het is een geweldige manier om te weten te komen welke nieuwe boeken zijn verschenen, en daarover meteen recensies te lezen.

Sommige leden maken daar heel veel werk van. Mijn ervaring in de engelstalige groepen m.n."Club Read 2011" en "Le Salon tout court" en in mindere mate "X 75 books challenge" (In deze groepen zijn ook veel Nederlandstaligen actief), is dat er leden zijn die heel veel weten en dat heel goed kunnen bespreken, vaak ook mensen die letterkunde gestudeerd hebben, en een aantal van hen is zeer belezen. Daar komt bij dat sommigen heel veel tijd hebben (gepensioneerd), en het leuk vinden aan discussies deel te nemen over boeken en auteurs op een soms heel hoog niveau.

JustJoey4 en ik hebben de voorzet gegeven. Zijn er navolgers?

En zo niet, waarom niet?

2marieke54
set. 9, 2011, 7:48 am

Wat dacht je wat zeg! Natuurlijk wordt er gelezen!
Door mij momenteel o.a. Jeruzalem: de biografie van één van mijn grote favorieten (dat wordt dan boek 74 van dit jaar, ik lees mij ongansch, maar ben een beetje lui in recenseren. Zal ik mij daar voor schamen?).

Het initiatief van jou en JustJoey4 is zeer lovenswaardig. Zelf mis ik nog erg een draad religie en een draad historische romans, maar zal geen initiatieven dienaangaand ontplooien vanwege handen vol aan draad Politiek.

3FAMeulstee
set. 9, 2011, 3:45 pm

Sinds 2008 hou ik mijn gelezen boeken bij in de 75 Books Challenge.
Op mijn profiel staan links naar de threads daar.

Ik heb op het moment niet de energie om dit dubbel te doen (in het Engels en in het Nederlands) en wil mijn vrienden van de 75 Books Challenge niet in de steek laten.

Op dit moment ben ik weer eens een paar delen van Karl May aan het herlezen.

4BartGr.
set. 10, 2011, 2:56 am

Marieke, er is al een draad historische romans. De laatste activiteit in die draad dateert van oktober 2009 en is een bericht van ene ........ marieke54.

5mene
set. 10, 2011, 10:19 am

Ik heb ook een draadje in de 75 book challenge :) Linkje: http://www.librarything.nl/topic/118453
Mijn recensies plaats ik ook allemaal op mijn Dreamwidth/Livejournal weblogs, maar ookin bovenstaande groep dus. Er zitten ook Nederlandse boeken tussen, maar daar schrijf ik ook over in het Engels (wel met de kafttekst/eerste alinea in het Nederlands), omdat mensen dan misschien wel het boek in een andere taal kunnen vinden als het ze leuk lijkt en ze geen Nederlands kunnen lezen.

6Ennas
set. 13, 2011, 10:54 am

Ik lees wel, maar houd geen draadjes daarover bij omdat ik zo langzamerhand weet dat ik die toch niet bijhoud. Ik lees nou eenmaal liever dan dat ik uitgebreid praat over wat ik gelezen heb. :-)

7marieke54
set. 14, 2011, 4:42 am

Door jullie initiatief ben ik me ook weer eens aan de Nederlandse literatuur gaan wagen. Het werd: Dorsvloer vol confetti, van Franca Treur.

Het bijzondere van deze roman vond ik dat Treur heel gedecideerd een nieuwe weg lijkt in te slaan in het beschrijven van een “zwaar” protestantse jeugd, ergens tussen het “look back in anger”, het satirische en het empatische. Ze is bij vlagen heel humoristisch, maar blijft respectvol in haar verhaal over een jong meisje dat over de schutting van de eigen groep begint te kijken. Genoten heb ik van de dialogen, vooral de uitspraken van de oma en de vriendin van de oma! In het Nederlandstalige hadden we dit (geloof ik) nog niet. Wel deed het me denken aan Oranges are not the only fruit van Jeannette Winterson(vertaald als Sinasappels en demonen), maar dat speelt zich af in een Pinkster-milieu. Ook een heerlijk boek trouwens.

Om "de kerk" van Treur's hoofdpersoon excact te kunnen plaatsen zou ik het boekje De koningin is lekker hervormd! van A.J. Klei moeten raadplegen. Ik denk dat ik dat één dezer weken nog even doe.