Wat lezen jullie in de vakantie?

ConversesNederlandstalige lezers

Afegeix-te a LibraryThing per participar.

Wat lezen jullie in de vakantie?

Aquest tema està marcat com "inactiu": L'últim missatge és de fa més de 90 dies. Podeu revifar-lo enviant una resposta.

1yvoseule
jul. 4, 2008, 7:43 am

Het lijkt me leuk om uit te wisselen, wat we lezen tijdens onze vakanties. Lezen we dan andere boeken?, bijv. meer 'gemakkelijkere' boeken of juist niet? Ik lees over het algemeen wat meer thrillers en/of bestsellers. Ga wel bijv. Rvbicon lezen.

2marieke54
jul. 4, 2008, 8:45 am

Het eeuwige getut om en met vakantieboeken, wat een heerlijk onderwerp!
Jarenlang nam ik altijd veel te veel boeken mee, meer dan de helft kwam ongelezen terug. Immermeer ontevreden daarover heb ik uiteindelijk het zgn. “strenge stapeltje” ingevoerd. Dat is een steeds van samenstelling wisselend stapeltje van vijf boeken waaruit ik uiteindelijk een keuze maak. Lukt dat niet, dan mag dàt ook nog wel in zijn geheel mee en maak ik mijn keuze op de plek van bestemming wel. Gevolg hiervan is dat ik zo’n beetje het hele jaar door zijdelings bezig ben met m’n vakantielectuur en daardoor ook met…vakantie, zeer prettig.
Criteria om op dat stapeltje te komen?
Enerzijds “dit wil ik nou eens in alle rust tot mij kunnen nemen” of anderzijds: “Wat een heerlijke, ontspannen weglezer is dit”
Ook moet er altijd een boek bij zitten dat te maken heeft met het te bezoeken land.

Momenteel ziet het stapeltje er zo uit:
Middlesex door Jeffrey Eugenides
The Island: three tales door Gustaw Herling
The Ghost Map door Steven Johnson
Potemkin: Catherine the Great’s Imperial Partner door Simon Sebag Montefiore
Honderd deuren door Maria Stahlie

In ieder geval mee gaat Eugenides. De rest wordt nog vele malen opgepakt, bekeken en bepeinsd of misschien ingewisseld voor een ander boek.

3Steven_VI
jul. 4, 2008, 2:52 pm

Mijn stapels zijn duidelijk geen strenge stapeltjes - wel een leuk systeem! Ik ga tegenwoordig zelden op reis, ik blijf liever thuis om te lezen!

De meeste boeken die ik koop verdwijnen in de stapel en worden gelezen wanneer ze bovenkomen en wanneer ze me aanstaan, maar een aantal boeken leg ik speciaal weg voor rustige momenten. Dat gaat zo met elk boek van Paul Auster, en nu ligt Brooklyn Follies klaar - ik heb 'n rustig weekend in het vooruitzicht, dus morgenvroeg begin ik eraan en waarschijnlijk is't tegen zondagavond uit. Op hetzelfde stapeltje nog Life of Pi en Gulliver's Travels. Maar die zullen voor een ander rustig weekend zijn.

4boekendief
Editat: jul. 6, 2008, 4:44 am

Ook voor mij geen ´strenge stapeltjes`... ;)
Ik neem dus teveel boeken mee, teveel voor 10 dagen...
Ik lees graag boeken die iets te maken hebben met het land waar ik ben. Op een of andere manier draagt dat bij aan de pret. Zo vertrekken we binnenkort naar Zuid-Bretagne. Een boek dat zich daar afspeelt zou leuk zijn, maar ik heb er (nog) geen. Bretagne leent zich tot duistere Keltische spooky verhalen....Die zijn vast te vinden, ik moet er nog naar op zoek.
Ik neem wel mee:
Kinderen van het kwaad - Nicolas d´Estienne d´Orves
In Europa - Geert Mak
De Franse tuinman - Santa Montefiore (ideaal strandboek lijkt me)

Alvast een heel fijne vakantie, met veel leesplezier, aan allen!

5marieke54
jul. 6, 2008, 5:56 am

Wij vonden en gebruikten ooit in Bretagne de Guide de la Bretagne Mystérieuse van Gwenc'hlan le Scouezec, in 1976 uitgegeven door Editions Princesse, Paris, nog geen ISBN in ons exemplaar. Een heerlijk (dik) boek dat allerlei merkwaardige bijzonderheden (plaatjes en verhalen) geeft over zeer veel plekken.

Misschien leuk om te melden: Santa Montefiore is de echtgenote van de Britse historicus en archieftijger Simon Sebag Montefiore, die op mijn stapeltje ligt. Volgens mij is zij niet zonder invloed op hem, qua blikrichting enigszins en wijze van vertellen zeker. Prachtig auteur van o.a. twee Stalin biografieën.

6marieke54
jul. 6, 2008, 6:01 am

Boekendief, via Gwenc'hlan le Scouezec kom je bij een Librarythinger die heel wat titels heeft over La Bretagne...

7boekendief
jul. 6, 2008, 6:16 am

Waw! Kijk, dit vind ik nu zo leuk aan sites als deze...je laat een berichtje achter en binnen no time krijg je de meest waardevolle informatie waarmee je je vakantie dat ´extraatje` kan geven!

Ik ga er achteraan, dank je wel Marieke!! :)

8Leuntje
jul. 6, 2008, 8:13 am

Ik ga in de vakantie veel lezen over de klassieke Grieken en hun religie, omdat mijn bachelorscriptie daarover zal gaan. Daarnaast heb ik een lijstje gemaakt met boeken die ik voor mijn plezier wil gaan lezen. Ik heb eindelijk wat tijd om romans voor mezelf te lezen, buiten alle romans die ik voor de studie al lees. Het lijstje ziet er als volgt uit:
- I Claudius - Robert Graves (en vervolg: Claudius the god)
Omdat ik een aantal afleveringen uit de BBC-serie heb gezien en gehoord heb dat deze boeken historisch goed in elkaar zitten.
- Guns, germs and steel - J. Diamond
Omdat ik deze van mijn pa heb gekregen en nieuwsgierig ben naar het waarom van de hype rondom dit boek.
- Orientalism - E. Said
Dit boek had ik tijdens het collegejaar moeten lezen, maar toen kwam ik er niet aan toe.
- Pillars of the earth - Ken Follett
Op aanraden van LT; leek me spannend en luchtig.
- Ines, vrouw van mijn hart - Isabel Allende
Gekregen van de moeder van mijn vriend die steeds vraagt of ik het al uit heb.
- De blikken trommel - Gunther Grass
Voor mijn studenten-leesclub.
- Schaduw van de wind - C. Ruiz Zafon
Zie Ines.

9marieke54
Editat: jul. 6, 2008, 3:40 pm

Leuntje, m.b.t. Orientalism: zie bespreking van Peter Rietbergen’sEuropa's India in het boekennummer van de NRC van 04-07-2008: http://www.nrcboeken.nl/recensie/vakantie-voor-de-europese-ziel

10marieke54
jul. 6, 2008, 9:11 am

Aquest missatge ha estat suprimit pel seu autor.

11marieke54
jul. 6, 2008, 9:43 am

Iemand anders die zich knap nijdig maakt op Saïd is Robert Irwin. Hij begint de introduction van zijn boek For lust of knowing met een citaat uit een reisboek van Tim Macintosh-Smith:
"Are you an Orientalist?" asked the undeling.
I winced inwardly. It was a word with undertones, dark ones; an Orientalist went around in native dress, carried a pocket theodolite and worked for the ultimate and total dominance of the West."

12yvoseule
jul. 6, 2008, 10:48 am

Hallo Leesvrienden,
Wat leuk om deze reacties te zien. Het fenomeen boeken lezen in de vakantie bestaat dus echt. Een leuke verzameling Leuntje en ik merk toch wel wat afwisseling tussen licht en zwaarder genre bij deze en gene. Gisteren De Koran een vertelling gekregen van Kader Abdolah gekregen, dus die gaat ook op de vakantiestapel (o.a. door de handige verpakking). Fijne (lees) vakantie of leeszomer (voor de thuisblijvers).

13Leuntje
Editat: jul. 7, 2008, 5:22 am

Marieke54: bedankt voor de link naar de recensie. Ik wist al dat er veel commentaar is gekomen op Saids Orientalism en dat zijn theorie dus niet zaligmakend is. Ik wil dit boek vooral lezen omdat het zo'n impact (positieve en negatieve reacties) heeft gehad. Ik ben benieuwd naar wat er nu precies in het boek zelf staat. De theorie is ontzettend belangrijk voor o.a. literatuurwetenschap en geschiedenis; vandaar dat ik er ook een heel aantal colleges over heb gevolgd die mijn interesse gewekt hebben.
Ik ben nu op ongeveer 100 bladzijden in Orientalism, en ik moet zeggen dat ik me kan vinden in een aantal van de kritiekpunten. Dat neemt niet weg dat het fijn leest, met veel interessante, historische voorbeelden.

Yvoseule: Ik vind zelf ook dat dit een leuke selectie voor de zomervakantie is. De mix van genres (fictie/non-fictie) heb ik expres zo gekozen. Nu nog zien of de vakantie lang genoeg is om alle boeken uit te krijgen. :)

14xtien
jul. 8, 2008, 11:17 am

Ik was lang geleden twee maanden in Zwitserland, naar AusserBinn in het Binntal, voor studie en werk, en had zomaar wat boeken meegenomen. Eentje van Maarten 't Hart, ik meen de regenwulpen. Toen ik dat daar zat te lezen bleek dat het boek zich voor een deel in het Binntal afspeelde. Hoe groot is de kans dat je een willekeurig boek meeneemt en dat dat zich blijkt af te spelen in het dorp waar je verblijft?

15mene
jul. 15, 2008, 8:21 am

Ik ga in de vakantie gewoon verder met lezen wat ik gedurende het studiejaar lees aan ontspannende boeken - meestal geen studieboeken behalve als ik nog wat moet leren.
Al was ik net in De Slegte (om een stapel boeken te verkopen) en kwam een boek tegen over Japanse taalwetenschap! Eigenlijk was ik op zoek naar een Russisch woordenboek, maar de Japans-gerelateerde dingen stonden in de kast ernaast... In de universiteitsbieb hadden ze, toen ik boeken zocht voor een essay over een aspect van de Japanse taal, ontstellend weinig en helemaal geen recente werken. Ik heb het boek uit De Slegte dus direct meegenomen. Ik ben net begonnen dat boek te lezen en misschien kan ik het nog wel gebruiken voor een volgend verslag :)

Als ik op vakantie ga naar het buitenland neem ik altijd maar 1 heel dun, licht boekje mee (of zelfs geen) omdat ik altijd terugkom met een koffer vol boeken!

Een paar boeken die momenteel op mijn te-lezen lijstje staan voor de komende 1 of 2 weken:
http://www.librarything.nl/work/book/33305824 (over Japanse Taalwetenschap)
http://www.librarything.nl/work/book/33305723 (stond ook in de Slegte)
http://www.librarything.nl/work/book/33102518 (ik ga deze vakantie ook Russisch leren... ben nog op zoek naar een handig papieren woordenboek)
http://www.librarything.nl/work/book/33108512 (boek 5 uit de serie - ik ben nu halverwege)
http://www.librarything.nl/work/19985/book/33100401 (boek 6 - het laatste boek...)
Van de serie van Diana Gabaldon heb ik boek 1 vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen en toen ik afgelopen februari in Edinburgh was heb ik de rest van de serie gekocht. Het begin van de serie speelt zich af in Schotland en ook in Edinburgh en het was erg leuk om de plekken die in het boek beschreven staan in het echt te kennen! De serie speelt zich af in 18e-eeuws Schotland, Frankrijk en Amerika. Heerlijk dikke boeken, tussen de 1100 en 1500 pagina's in de Engelse pocket-uitgaven! Laatst zag ik in Utrecht dat deze serie ook in het Nederlands is vertaald. Ik heb wel een stukje gelezen in de winkel - maar ik ga ze niet meer kopen in het Nederlands. Ik kan de serie wel aanraden :) De Nederlandse vertaling is volgens mij wel goed, tenminste afgaande op het gelezen stukje.

Verder wil ik ook "Eragon" gaan lezen. Dat boek wordt namelijk best veel verkocht in de boekwinkel waar ik werk... Twee vriendinnen hebben het boek wel gelezen maar ze vonden het niet echt wat. Ik denk dat het leuker is voor mensen die nog maar weinig fantasy hebben gelezen, maar ik ga het toch lezen ook al heb ik best veel fantasy gelezen.

16marieke54
Editat: jul. 17, 2008, 11:54 am

Marokko is dit jaar niet mijn vakantiebestemming maar ik las er wel net een alleraardigst boekje over: "Sheherazades weblog: de internetrevolutie in het traditionele Marokko" door Fatima Mernissi waar ik een korte recensie van schreef http://www.librarything.com/work/5747243/book/32829662

17EstherD
jul. 18, 2008, 4:37 pm

Ik denk dat ik Selected poems van Tennyson mee ga nemen op vakantie, dat is wel passend wanneer je naar Engeland gaat. Verder sleep ik niet teveel boeken mee (een stuk of 6 ;-) omdat ik daar nog het een en ander wil kopen. Zo heb ik mijn zinnen gezet op een boek over historische tuinen en huizen in Engeland.

18marieke54
jul. 19, 2008, 5:38 am


Voor EstherD en de andere vakantiegangers:

http://www.booktown.net

19Jominee
ag. 4, 2008, 4:52 am

Net terug van wijninkopen aan de Moezel en aan het eind van deze week te gast in het Emsland ben ik bezig aan Ich bin dann mal weg van Hape Kerkeling. Hij beschrijft er zijn pelgrimage op weg naar Santiago de Compostella.
Voor de lezers van Edward Said misschien een interessant vervolg: Covering Islam. Volgens verschillende recencenten blijft Said daarin ook wat drammerig zijn standpunt herhalen, maar het laat wel goed zien hoe eenzijdig de Westerse berichtgeving over de islam vaak is.

Verder op mijn vakantielijstje:
- "Vreemdeling in het paradijs" (ISBN 978-90-209-6502-5; de toetssteen geeft een gelijknamig boek van Asimov aan) van Henri Nouwen;
- Constantine's Bible van David L. Dungan.
- Web van inkt van Cornelia Funke (toch maar in het Nederlands zodat de kinders het na mij kunnen lezen).

Al met al ook te veel, maar dan valt er wat te kiezen naar gelang mijn stemming.

20Leuntje
ag. 4, 2008, 1:23 pm

Een update:
Ik heb Orientalism, I, Claudius en Claudius the god inmiddels uitgelezen. Met Ines, vrouw van mijn hart ben ik halverwege gestopt: wat een vervelend boek was dat! Vanmorgen ben ik begonnen in Pillars of the earth.
Verder moet aan mijn leeslijst worden toegevoegd: Tirza van Arnon Grunberg. Ik ga dat boek lezen voor een introductiedag voor eerstejaars studenten.

21Leuntje
set. 3, 2008, 10:13 am

Een laatste update omdat ook de universiteiten zo langzamerhand weer beginnen met het geven van colleges.
Ik heb Pillars of the earth en Tirza in de vakantie nog uitgekregen. De rest van de doelstelling helaas niet gehaald.

22marieke54
set. 6, 2008, 9:15 am

Komende week is het dan zover en vertrekken we στήν Κρήτη!
Het samenstellen van de definitieve stapel was nog knap lastig. Wat goed hielp was een nieuw criterium: gewicht. Alleen de lichtste boeken kwamen in aanmerking.
Dit gaat mee:

1. Middlesex door Jeffrey Eugenides
2. The island: three tales door Gustaw Herling
3. De genezing van de krekel door Toon Tellegen
4. Twice a stranger door Bruce Clark
5. The Venetian empire: a sea voyage door Jan Morris

Van het oorspronkelijke “strenge stapeltje” zijn alleen Eugenides en Herling gehandhaafd. Van Eugenides ken ik de kwaliteit. Naar Herlings verhalenbundel, hier in LT ontdekt, ben ik heel erg benieuwd.
Voor Tellegen moet je de tijd nemen. Ik ben erg van de zonsop- en –ondergangen, dat lijken mooie momenten voor de krekel, de slak en de olifant.
Dan gaan er twee “herlezers” mee, eentje (Morris) puur “for the joy of it” en de ander (Clark) omdat ik dat graag allemaal na de recente lectuur van A Peace to End All Peace, Parijs 1919 en Venizelos nog eens helemaal opnieuw wil lezen. Het gaat, met veel interviews met betrokkenen, over een enorme bevolkingsverplaatsing. Wat dat voor de mensen zelf betekende, maar ook voor Griekenland en Turkije.

Potemkin, waar ik me op had verheugd, was te zwaar en blijft thuis, als iets om weer naar uit te kijken.

23edwinbcn
Editat: set. 9, 2008, 7:52 am

Jaar in, jaar uit ging ik op stap met een stapel boeken waarvan ik er dan hooguit een (gedeeltelijk) las. Tegenwoordig neem ik geen boeken meer mee, maar koop die onderweg en zie dan wel waar we uitkomen. Als ik op vakantie naar Nederland ga, kan ik ook altijd een boek uit de dozen trekken die daar zijn opgeslagen.

Met de eerste stafvergaderingen deze week, en de eerste werkdag aanstaande vrijdag is de vakantie wel afgelopen. Mijn leeslijstje (uitgelezen in de vakantie) is als volgt.

Tijdens mijn vakantie in Nederland (2 weken):
Zonde van begeerte van Theo van Os
Engleby van Sebastian Faulks
Our Gang (Starring Tricky and his Friends van Philip Roth

Weer thuis in China (ja net op tijd voor de Olympics) duurde de zomervakantie nog wel wat langer maar gaf ik in die periode ook een zomercursus. Minder tijd om te lezen dus, maar toch nog zes weken.
Lucifer van Connie Palmen
This is not a Novel van Jennifer Johnston
Een gevaarlijke verhouding of Daal-en-Bergse brieven van Hella S. Haasse
Mim of De doorgestoken globe van A.F.Th Van Der Heijden
Chaos. A novella and stories van Edmund White
Spiegelpanden van Sipko Melissen
Drijfzand koloniseren van A.F.Th. Van Der Heijden

en dan nog wel in een paar boeken begonnen, zal ik hier niet opvoeren.

24bezzabouza
set. 17, 2008, 5:26 am

Ik zie niet in waarom je op vakantie andere boeken zou lezen dan in het gewone dagelijkse leven. Ik hoef niet zo nodig op vakantie te gaan om boeken te lezen. Als ik er al op uit trek is het eerder om andere dingen te doen of te beleven. Ik geloof niet in al die vedetten, politici, enz die met een "pak boeken" op vakantie gaan om bij te lezen. Het is eerder een alibi om te kunnen zeggen dat ze toch ook wel lezen. Als je in het normale leven niet leest dan zul je dat ook niet doen op vakantie.

25Reader1966
Editat: set. 18, 2008, 2:03 pm

In de vakantie lees ik graag, maar ik lees geen andere boeken dan normaal. Het is wel vaak zo dat ik tijdens mijn vakantie ook boeken koop.

26boekenwijs
set. 21, 2008, 4:27 pm

Ook ik lees geen andere boeken dan normaal. Ik zorg alleen dat het niet al te dikke boeken zijn, zodat ik ze ook in m'n tas kan stoppen en nog eens een stuk lezen als ik besluit een tijd in een of ander park of zo te gaan zitten.

Mijn vakantie begint over anderhalve week en ik neem mee (hoewel ik verwacht dat 1 genoeg is, las ik vorig jaar ook 2 uit in een weekje):
- Specht en zoon van Willem Jan Otten
- The interpretation of murder van Jed Rubenfeld

27marieke54
des. 13, 2008, 6:07 am

Hebben jullie nog leesplannen voor de komende vrije dagen?
Op mijn lijstje staan The Pale Surface of Things van Janey Bennett en Alexander de Grote door Jona Lendering
En deZweite Heimat verder kijken...

28Carolien70
Editat: des. 13, 2008, 6:38 am

Vakantie schijnt altijd bij uitstek dé gelegenheid te zijn om een flink aantal boeken te verslinden. Bij mij blijkt het net even anders te werken. Ik doe in (zomer)vakanties juist hele andere dingen. Doe altijd wel een poging. Tegen beter weten in heb ik altijd zo'n boek of 5 bij me als we op vakantie gaan, maar het komt er gewoon nooit van. Kan op vakantie niet de rust vinden om lekker in een verhaal te komen. Ik dingen doen, dingen zien, van alles ondernemen met m'n kinderen. Tijdens onze laatste vakantie heb ik 59 bladzijden in totaal gelezen, maar daar zit ik niet zo mee. Thuis lees ik weer vrolijk verder. Zijn er meer mensen die hier "last" van hebben?

Wat betreft de dagen rond Kerst en oud en nieuw... ik lees nu De macht van Meneer Miller en wil daarna Cel gaan lezen, beiden van Charles den Tex. Verder heb ik nog nooit iets gelezen van Esther Verhoef, dus misschien is dit een mooie gelegenheid. Of het ervan komt weet ik niet... heb alle dagen al volgepland. :-| ;-)

29Kir_de_Fer
des. 13, 2008, 6:37 am

vooral schoolboeken vrees ik :)

30marieke54
Editat: des. 16, 2008, 3:06 am

Vanwege enkele bevlogen LT'ers gister
1. het met fraaie plaatjes en kaarten mooi uitgegeven Europe between the Oceans uit de bibliotheek gehaald, waarin archeoloog Cunliff de wording van het innovatieve Europa en daarmee dus het begin van de latere Rise of the West, verklaart vanuit de geografie (zeeën, rivieren). Dat wordt mijn blader-boek.
2. en gekocht: Met Alle Geweld door Hans Achterhuis waarin ik al even flink heb zitten bladeren: het is ook een generatie-boek, waarin een Nederlandse leeftijdgenoot van de jongeren uit de Zweite Heimat zijn intellectuele Werdegang beschrijft met betrekking tot het thema geweld.
Leesplan (27) wordt gewijzigd.

31marieke54
des. 16, 2008, 2:02 am

Europe between the Oceans dus.
Met Alle Geweld lukt wederom niet.

32marieke54
abr. 26, 2009, 3:28 pm

Het wordt dit keer kiezen uit vier superlichte Engelse pockets, allemaal historische romans met een fatsoenlijk aantal pagina’s (de dunste 460 en de dikste 606):
The gargoyle door Andrew Davidson,
Stealing Athena door Karen Essex,
Sashenka door Simon Sebag Montefiore,
Churchill's Triumph door Michael Dobbs

33letterfretter
juny 10, 2009, 1:45 pm

Ik ben net terug van vakantie en ik heb erg weinig gelezen: in de vakantie lees ik altijd veel minder. Ik neem het liefst verhalenbundels mee, die kun je gemakkelijk wegleggen en weer oppakken. Deze keer een aantal bundels van Martin Bril meegenomen. Heb ervan genoten!

34yvoseule
juny 14, 2009, 4:12 pm

Ben even helemaal 'ondergedoken' met de trilogie van Stieg Larsson. Hij had deze boeken geschreven voor hij onverwacht overleed. Het zijn enorme pillen, maar heerlijk en snel om te lezen. Lees 1 zo'n pil in een dag uit. Geweldig ontspannend, na zo'n politieke klap als na de Europese verkiezingen. Had dit echt even nodig.