Hva leser du nå (norsk litteratur)? Hva syns du om boken?

ConversesLitteratur på norsk (original og oversatt)

Afegeix-te a LibraryThing per participar.

Hva leser du nå (norsk litteratur)? Hva syns du om boken?

Aquest tema està marcat com "inactiu": L'últim missatge és de fa més de 90 dies. Podeu revifar-lo enviant una resposta.

1kjellika
feb. 17, 2009, 5:23am

Jeg (gjen)leser for tiden Ny jord (1893) av Knut Hamsun.
Det er på langt nær en av hans beste romaner, men den er likevel ganske interessant, og handler om motsetningene mellom kunstnere og forretningsfolk i Norge for over hundre år siden.
"Ny jord" og "Redaktør Lynge" er to tendensromaner som også kalles "Knytnæve-bøker". Jeg tror denne benevnelsen er Hamsuns egen.
Det er mulig at "Ny jord" (og "Redaktør Lynge") er for spesielt interesserte (sånn som meg), men det skader sikkert ikke at andre leser dem også.

2farko
feb. 18, 2009, 6:44am

Jeg leser Jeg er brødrene Walker av Jan Kjærstad. Eller rettere sagt, jeg hører den. Glimrende lest av Terje Strømdahl. Kan anbefales.

3BrittM
feb. 18, 2009, 12:06pm

Jeg leser "Jeg skal vise dere frykten" av Nikolaj Frobenius. Den er mørk, grotesk, velskrevet og full av litterære henvisninger - akkurat slik jeg liker min litteratur. :)

4petterw
feb. 18, 2009, 3:26pm

Men krever den at du har lest Poe? Det er greit med litterære henvisninger - hvis man gjenkjenner henvisningene...

5Rose-Marie
feb. 19, 2009, 6:51am

Jeg holder på med innspurten av Amalie Skrams "Hellemyrsfolket" - lydbokutgaven. Eilif Armand leser helt glitrende på bergensk! Her hadde en østlands oppleser blitt helt feil.

Jeg har storkost meg med bøkene, som dekker arbeidsklassens historie gjennom noen år - fra den ytterste fattigdom til en langsom klatring på den sosiale rangstigen. En og annen forsøker å ta snarveien oppover, og det går ikke bra. Menneskeskildringene er flotte, spesielt beskrivelsen av hva det gjør med mennesker at det er knapphet på viktige goder samt misunnelsen når noen får til noe mer enn andre.

Man kan selvsagt bli litt mismodig av å lese dette verket, som er nokså dystert. For meg kommer imidlertid dette verket til å bli stående som noe av det beste jeg har lest av de gamle norske klassikerne.

Til slutt en liten kommentar til dette med Poe og Nikolaj Frobenius´ siste bok. Joda, det er nok en fordel å kjenne til noe av Poes litteratur, eller i det minste at han på en måte "skapte" grøsser-genren. Jeg hadde selv ikke all verdens kunnskaper om Poe da jeg leste Frobenius´ siste bok, uten at jeg følte at det reduserte lesegleden.

6Rose-Marie
feb. 28, 2009, 2:02pm

Jeg har nettopp blitt ferdig med "Markens grøde" av Knut Hamsun, og er bare helfrest! Boka er et mesterverk, og det er ikke det grann rart at den ble prisbelønt med Nobelpris i litteratur!

Dette er en bok jeg ble tvunget til å lese da jeg gikk på gymnaset for over 25 år, og den gangen opplevde jeg boka som noe av det traurigste jeg hadde lest så langt i livet. Mens jeg i dag altså opplever den som noe av det beste jeg har lest ...

Det som er mest fascinerende med boka er at det er så mange lag i den. Her beskrives det enkle mennesket som lever i pakt med naturen. Hvor vanskelig det var å være et menneske som kom fra enkle kår og som ønsket noe mer. Hvor umulig det var å skille seg ut. Hvor truende det var å være annerledes. Historien, eller rettere sagt historiene, er så såre, og portrettene Hamsun tegner av menneskene i boka er mesterlige!

Dette er en bok jeg garantert ikke har lest for siste gang!

7kjellika
Editat: feb. 28, 2009, 3:28pm

Landstrykere er minst like bra, om ikke bedre. Men for all del, "Markens grøde" er virkelig et av mesterverkene i norsk litteratur.

Har lest ut Cecilie Bjørnstads novellesamling (debut) "Hit - men ikke lenger", og det er virkelig en samling som er verdt å få med seg. Ungdommelig, interessant og spennende.

Skal lese "Lille Eyolf" med det første, et av Ibsens dramaer jeg ikke har lest ennå (tror jeg).

(får vel lage en ny tråd om oversatt skjønnlitteratur, siden gruppa skal omfatte det også).

8Rose-Marie
març 2, 2009, 3:47pm

Etter gjentatte anbefalinger og oppfordringer har jeg omsider kastet meg over første bind i August-triologien til Hamsun. Så langt: fornøyelig lesning!!!!

9farko
març 3, 2009, 2:02pm

Leser "Mengele Zoo" av Gert Nygårdshaug. Den blei vel kåra til Folkets favoritt her for ei stund siden. Kan styre meg, synes den ble litt for mye av et økologisk manifest. Jeg støtter fullt opp om engasjementet om å bevaring av rengskog og kampen mot multinasjonale selskaper, men som litteratur fungerte det bare sånn passe.

10Svada
març 24, 2009, 11:59am

Jeg leser ingenting på norsk for tida, men har en slags plan om å bli kjent med Ragnar Hovlands forfatterskap. Noen tips om hvor jeg bør begynne?