Knut Hamsun

ConversesLitteratur på norsk (original og oversatt)

Afegeix-te a LibraryThing per participar.

Knut Hamsun

Aquest tema està marcat com "inactiu": L'últim missatge és de fa més de 90 dies. Podeu revifar-lo enviant una resposta.

1kjellika
Editat: abr. 23, 2009, 1:11pm

Siden det i år er 150 år siden Hamsuns fødsel (4. august), tenkte jeg det kunne være interessant og på sin plass å diskutere/kommentere forfatter og/eller hans verker her?

NOEN "RELEVANTE" TEMAER:

Hans "beste" roman(er)/skuespill/novelle(r)/dikt.

Hvordan bør Hamsuns politiske synspunkter tolkes idag?
Kan forfatteren og "politikeren" skilles (Hamsun er blitt betegnet som et litterært geni og en politisk idiot)?

Hamsun-karakterer som har gjort særlig inntrykk. Gjerne begrunnelse.
Hamsuns stil/karaktertegning/psykologi/naturskildring/emner, etc., etc....

Er der riktig å feire 150-årsjubileet så storstilt (f.eks. bygging av "kostbart" Hamsunsenter på Hamarøy) som det blir gjort i år?

2kirstenlund
abr. 21, 2009, 4:19pm

Tja, jeg har lest en god del om Hamsun. Det er bare det at du fikk meg til å tenke (høyt). Hamsun må hatt en steil personlighet. Han hadde fått med seg at noen engelskmenn hadde fått gjennom noe som var urett og at den engelske regjering ikke noe med det. Dette fikk piggende ut hos Hamsun, bedre var det ikke at engelskmennene ikke likte bøkene hans. Hamsun ville gjerne bli sett opp til - kan jo ikke se det hos engelskmennene! Tyskland var det landet som godtok Hamsun - han var vel beslektet i ånden med tyskere, hvis det går an å si det. Hamsun som person var veldig sammensatt. Hvorfor ønsket han å bli forfatter, hvorfor ikke ingeniør?

3kjellika
abr. 23, 2009, 4:34am

Jeg har lest ganske mye om Knut Hamsun, men jeg kan ikke si at jeg "vet" hvorfor han ønsket å bli forfatter. Går ut fra at han hadde litterære interesser tidlig og at han hadde et behov for å kunne uttrykke seg skriftlig og gjerne bli berømt. Men som den "selvmotsigende" person han var likte han ikke at forfatterne ble sett opp til (skrev han i alle fall i en artikkel), og han ville skrive for de få og ikke for den store hop (og det gjorde han vel til å begynne med ("Sult", "Mysterier",som senere er blitt svært populære), senere fikk jo bøkene hans store opplag da de kom ut ("Markens grøde", "Landstrykere" og mange andre).
Og at han led av anglofobi er nok riktig. Tyskland og Russland var (er) to land hvor Hamsun ble (blir) betraktet som en virkelig stor forfatter og hvor hans verker var (er) svært populære.

Noen andre synspunkter på/kunnskaper om hvorfor Hamsun ville bli forfatter?
Hvorfor ønsker folk å bli forfatter? Talent? Skrivekløe? Ønske om berømmelse (og kanskje rikdom)? Etc., etc.?

4kjellika
Editat: maig 21, 2009, 7:55am

Noen som leser/har lest noen av Hamsuns mindre kjente verker?
Hva syns du i såfall om dem?

5ThereseW
set. 13, 2009, 8:28am

Hei

Jeg synes at det er merkelig at noen betviler riktigheten av å feire 150 års jubileum av Norges kanskje viktigste forfatter fordi han var tyskervennlig. Selvfølgelig var det galt at Hamsun var såpass åpenlyst tyskervennlig, men som Kirsten bemerket det, var Hamsun gjennom hele sitt liv vilt begeistret for tysk kultur. Hamsun var en mann som mente at å innlemme Norge i det germasnke riket, ville være til Norges beste. Jeg vil på ingen måte forsvare hans meninger, og jeg forstår veldig godt at særlig for den eldre garde kan Hamsuns navn vekke en bitter følelse. Vet vi hva Hamsun mente om jødeforfølgelsen? Jeg har ikke fått inntrykk at han var en antisemitt, noe som helt klart ville vært verre enn kun beundringen av det tyske riket.

Uansett, politisk ståsted, Hamsun bør feires. Jeg synes at det har vært overraskende lite fokus på Hamsun i år.

Hilsen
Ung Hamsun fan

6kjellika
set. 14, 2009, 3:50am

Jeg var på åpningen av Hamsun-senteret tirsdag 4. august i år. Og det var en stor opplevelse. Masse folk og nydelig vær.

Se: http://www.hamsunsenteret.no/artikkel.aspx?AId=1003&MId1=1984

På ovennevnte adresse finnes lenker til andre nett-sider om Hamsun, etc.

For meg er Knut Hamsuns litterære verker hovedsaken (skal lese Nye Hamsun Samlede i 27 bind med tid og stunder, tror de kommer ut i pocketutgave snart).
"Alle" er vel klar over Hamsuns politiske ståsted (det forandret seg opp gjennom livet), hans "støtte" til Tyskland og hans anglofobi. Når det gjelder antisemittisme er det visst flere som har undersøkt hva Hamsun mente i jødespørsmålet. Både jøder og andre minoriteter (f.eks. samer) hadde ikke Hamsun noe avvikende syn på sammenlignet med "vanlige" oppfatninger på den tiden. Etter hva jeg har lest og oppfattet.

Hilsen
Gammel Hamsun fan

7kirstenlund
set. 14, 2009, 12:10pm

Etter hva jeg husker snakket Hamsun med Hitler og ba ham droppe dette med jøder. Hvor Hitler ble sint og ga besjed til sine medarbeidere at ha ikke ha noe Hamsun og gjøre. Kirsten :)

8Vercingetorix09
oct. 13, 2010, 2:45pm

Hamsun sa til Hitler at han ønsket Norge skulle være en selvstendig nasjon (under Tysklands overherredømme), og at Terboven, okkupasjonens tyske leder, blandet seg altfor mye inn i norske forhold. Dessuten tok han opp henrettelser og forfølgelse av (naive) nordmenn, som han sa. Hitler ble rasende over en gråtkvalt og hysterisk Hamsun, reiste seg og ga beskjed om at audiensen var over.

9kirstenlund
oct. 13, 2010, 6:16pm

Takk for korreksjonen. Hvor fant du ref.? :))