IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

Het geheim van Carré de David Bronkhorst
S'està carregant…

Het geheim van Carré (edició 2011)

de David Bronkhorst

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
314,115,092 (3)Cap
Membre:DavidBronkhorst
Títol:Het geheim van Carré
Autors:David Bronkhorst
Informació:Uitgeverij L.J.Veen
Col·leccions:La teva biblioteca
Valoració:
Etiquetes:Oscar Carré, Iscaas Schuitenvoerder, paardenkunstenaar, August de Domme, circus, Circus Carré, Amsterdam, historisch, clown, paardenspel, Blanus, Jacques Schuitenvoerder, fin de siecle, Isaac Schuitenvoerder

Informació de l'obra

Het geheim van Carré de David Bronkhorst

Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Mijn familie bezit een zakhorloge met aan de ketting een kompas en een scheepje dat heen en weer geschoven kan worden. In het horloge staat de volgende inscriptie: "Souvenir van de wedstrijd Amateurs op het losse paard uitgereikt door Oscar Carré aan K. Siderius te Leeuwarden 22-7-1890".
In de Leeuwarder Courant van 22 juli staat een advertentie van Circus Carré. Het circus schreef voor de eerste maal een wedstrijd uit voor amateurs, waarbij degene die staand op een paard driemaal de manege rond zou rijden een horloge kon winnen. Dit horloge is dus bij die gelegenheid gewonnen door Klaas Siderius (lees meer op http://vandijksexbierum.blogspot.nl/2011/06/het-zakhorloge-van-jacob-van-dijk.ht....
Ik heb Het geheim van Carré gelezen omdat ik nieuwsgierig was of er iets in zou staan over het uitloven van horloges aan het publiek zoals dat in 1890 in Leeuwarden plaatsvond. In het boek komt één keer een vergelijkbaar verhaal voor, namelijk op pagina 31 en 32.
Dit boek is het levensverhaal van Isaac Schuitenvoerder, die in de negentiende eeuw als August de Domme triomfeert in circus Carré. In de periode voordat hij bij circus Carré in dienst treedt bedenkt Isaac Schuitenvoerder een vergelijkbare act . De act wordt voor het eerst opgevoerd in 1863: de directeur van het circus houdt een gouden horloge omhoog en vraagt wie het wil winnen door drie ronden op een ezel de piste rond te gaan. Verschillende studenten in het publiek hebben er wel zin in, maar dan komt een halfdronken Zeeuwse boer naar voren. Het is Isaac zelf. Hij gaat op de ezel zitten en maakt de gekste capriolen bij het rondrijden door de piste. Vlak voor het einde van de derde ronde wil de ezel geen stap meer verzetten. Isaac wordt de lucht in gegooid en valt wijdbeens in het zaagsel. De circusdirecteur nodigt het publiek uit om het ook te proberen. De studenten uit het publiek, die op de uitnodiging ingaan, worden een voor en na een halve ronde afgeworpen en de directeur kan het horloge in zijn zak houden.
Uit dit verhaal trek ik de conclusie dat het een hele prestatie is om een horloge in de wacht te slepen. Klaas Siderius moet een ervaren paardenman zijn geweest. ( )
1 vota Maartje57 | Jul 22, 2012 |
saac Schuitenvoerder is in de negentiende eeuw de grote ster in het circus van Oscar Carré

Maar niemand kan zich zijn act als clown August de Domme meer herinneren. David Bronkhorst beschrijft in zijn debuutroman ‘Het geheim van Carré’ het leven van zijn over-, over-, overgrootvader Isaac Schuitenvoerder.
 
Deze roman gaat over een bijna vergeten persoon uit de geschiedenis van het circus, en later het theater Carré: Isaac Schuitenvoerder. Hij is artiest en wordt op een gegeven moment ‘ontdekt’ door circusdirecteur Oscar Carré. Samen trekken ze Europa rond met een zeer succesvol circusprogramma. Na een tragisch ongeval waarbij de vrouw van Carré omkomt, glijdt Isaac (artiestennaam August de Domme) af in drank en waanideeën. Schuitenvoerder is een voorouder van de schrijver: de gebeurtenissen in het boek zijn voor een groot deel gebaseerd op bronnenonderzoek en slechts voor een deel fictie. Bronkhorst is reisjournalist voor onder meer Het Parool en Spits en debuteert met deze intrigerende roman over een enorm tot de verbeelding sprekende hoofdpersoon. Daarnaast geeft hij meteen een kijkje in de fascinerende wereld van circus en theater aan het eind van de negentiende eeuw. Normale druk. - Marieke van Middelkoop
 
De teloorgang van een te ambitieus mens

door Awraham Meijers

Journalist David Bronkhorst brengt het klassieke verhaal over opkomst en ondergang van een ambitieuze circusartiest: een boek dat diep mededogen oproept.
 
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Llocs importants
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
'Vergeten is hij niet. Iedereen kent Jacques Schuitenvoerder.' Het nieuws van den dag (1897)

'Schuitenvoerder verzon gelegenheden om te vallen. Als hij maar kon vallen dan was hij in zijn element. Het nieuws van den dag (1904)
Dedicatòria
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Voor Chantal, zonder wie dit boek niet geschreven had kunnen worden.
Primeres paraules
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Isaac Schuitenvoerder lag met zijn rug gekromd over een houten ton, als was het de rug van een paard.
Citacions
Darreres paraules
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Autor de LibraryThing

David Bronkhorst és un autor/a de LibraryThing, un autor/a que afegeix la seva biblioteca personal a LibraryThing.

pàgina del perfil | pàgina de l'autor

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Gèneres

Sense gènere

Valoració

Mitjana: (3)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4
4.5
5

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,236,619 llibres! | Barra superior: Sempre visible