IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

Willy and Wanda: The King Drinks (1949)

de Willy Vandersteen

Sèrie: Spike and Suzy (6), Suske en Wiske (105)

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
673393,401 (3.91)Cap
Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Es mostren totes 3
Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

België, kermis, het rijk der Kannekijkers en het rijk der Droge Levers (achter het drakenland).

Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Suske, Wiske met Schanulleke, tante Sidonia, Sidonia (600 jaar geleden, een voorouder van tante Sidonia), koning Poefke en de Kannekijkers, Sigisbald (dokter), Willibrordus (wacht), koning Cactus en de Droge Levers.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tante Sidonia ziet op de kermis een spiegel, de eigenaar zegt hem gekregen te hebben van een waarzegger die gek is geworden. Tante Sidonia koopt de spiegel en vindt een briefje, als je drie keer over de spiegel wrijft zie je je verleden. De vrienden zien na het wrijven de voorouder van tante Sidonia, die 600 jaar geleden leefde (ze ziet er net zo uit als de hedendaagse Sidonia en wordt door Suske en Wiske ook zo genoemd). Suske en Wiske springen in de spiegel als ze zien dat de Sidonia uit het verleden in moeilijkheden komt, en worden zo naar het verleden gestuurd. Tante Sidonia blijft alleen achter met een kapotte spiegel. Suske en Wiske ontdekken dat de tante Sidonia uit het verleden hofleverancier van planten en kruiden is voor koning Poefke. De koning is ziek en niemand weet wat hij heeft. Wiske ontdekt dat de koning een droge lever heeft, en ze brouwt zelf bier (export) als ze hoort dat het niet in het land aanwezig is. De koning geneest en wil dat iedereen bier gaat drinken in het land, de bierwet wordt afgekondigd. Hij noemt zijn volk de Kannekijkers en jaagt zijn dokter Sigisbald weg als hij ziet dat die het volk opruit.

Suske en Wiske gaan jagen met de koning en zijn mannen, maar dan vlucht iedereen in paniek naar het kasteel. Wiske gaat terug om Schanulleke te halen en ziet dan een tweekoppige draak. Ze legt een knoop in de nekken en komt terug in het kasteel. De koning wil bier aan de gierige koning Cactus geven, en de vrienden willen de vaatjes wel brengen. Op hun weg komen ze een levende boom en een reuzenvleermuis tegen, maar ze komen toch in de burcht van koning Cactus na de draak gedood te hebben. De koning vindt het bier erg lekker, maar sluit de vrienden op omdat hij het recept wil hebben. Ze ontsnappen en hangen een brief op waarin het volk wordt uitgenodigd bij de Kannekijkers te komen. Bij de Kannekijkers is het feest en tante Sidonia broedt stiekem de gevonden drakeneieren uit. Maar dan worden Suske en Wiske gevangengenomen door tante Sidonia en zij wil het bierrecept. Koning Poefke en de echte tante Sidonia redden de kinderen net op tijd van de vermomde koning Cactus.

Het leger bereidt zich voor op de strijd, want koning Cactus belegert het kasteel met pijlen en stormrammen. Wiske wordt met een katapult weggeschoten en belandt in een aanvalstoren. Suske komt met een leger op tijd om haar te redden en het leger van koning Cactus kan het kasteel nog niet innemen. Maar ’s nachts komen mannen met parachutes in het kasteel en de vrienden moeten naar de hoofdtoren vluchten. De koning gaat naar buiten om bij zijn volk te zijn, maar wordt dan gevangengenomen. Hij komt op het schavot, maar dan zien Suske en Wiske tweekoppige draken in het kasteel. Tante Sidonia vertelt dat ze tam zijn, zij heeft ze immers uitgebroed en later gevoed met bier. Ze redden koning Poefke en hij daagt koning Cactus uit tot een duel. Als ze in een lading bier belanden sluiten de twee toch vriendschap. De Droge Levers specialiseren zich in het maken van houten tonnen en de twee volken exporteren veel bier naar andere landen. Koning Poefke vraagt tante Sidonia ten huwelijk.

Ondertussen heeft de tante Sidonia in het heden de spiegel weer geplakt. Als ze weer driemaal wrijft komen Suske, Wiske en Schanulleke terug. Ze vertellen tante dat haar over-over-overgrootmoeder trouwde met koning Poefke, en dus koningin der Kannekijkers was, en tante Sidonia verandert haar naambordje omdat ze zo trots is om van adel te zijn.

Achtergronden bij het verhaal

Het verhaal verwijst naar de Koningskwestie. Koning Poefke merkt op: "Wat kan onze weerstand hier nog baten, 'k geloof dat ik er beter aan gedaan had mijn volk niet alleen te laten." Wiske merkt vervolgens in de originele versie op: "Dat is maar een gedacht, Poefke! Begin dan maar al met een villa in Zwitserland te huren." Dit is een verwijzing naar koning Leopold III van België die toen in een Zwitserse villa verbleef, in afwachting tot hij terug kon keren naar zijn land. Voordien had Wiske ook al gezegd: "Ja maar, zeg, Poefke! Het niet afstappen en de grote jan komen uithangen als de oorlog voorbij is, he?"
Dit verhaal verscheen gelijktijdig in de concurrerende kranten De Standaard en De Nieuwe Gids. Hierna verwierf De Standaard de exclusiviteit. Het verhaal eindigde abrupt om De Nieuwe Gids in de kou te zetten. De twee stroken met de epiloog zijn later toegevoegd.[1]
In de eerste verhalen die Willy Vandersteen schreef, is hij nog aan het experimenteren met de hoofdrolspelers. Hij weet duidelijk nog niet wie er naast Suske en Wiske de belangrijkste hoofdrollen moeten vervullen. In Op het eiland Amoras zijn dat tante Sidonia en professor Barabas. In De sprietatoom wordt aan dit viertal Lambik toegevoegd. In De vliegende aap is professor Barabas verdwenen, maar verschijnt wel Arthur, de broer van Lambik. In De zwarte madam heeft het viertal Suske, Wiske, Sidonia en Lambik weer de hoofdrol, maar in De koning drinkt is geen spoor te vinden van Lambik, terwijl in het hieropvolgende verhaal Prinses Zagemeel wel Lambik meedoet, maar Sidonia weer nergens te bekennen is.
Willy Vandersteen liet zich in waarschijnlijk inspireren door het schilderij "De Koning Drinkt" van Jacob Jordaens. Op dit schilderij ziet men een koning met zijn volk vreedzaam samenzijn als gelijken. Ook speelt de schilder Jordaens mee in het album De raap van Rubens, waar Lambik hem samen met Antoon van Dyck en David Teniers, ontmoet in het atelier van Peter Paul Rubens.
In dit album ontmoeten we een voorouder van tante Sidonia: Sidonia trouwde 600 jaar geleden met koning Poefke. Ook in andere albums blijkt tante Sidonia van adel te zijn, zoals De zwarte zwaan en De tuf-tuf-club.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 9, 2013 |
Door een toverspiegel die Sidonia op de kermis vond, belanden onze vrienden in de middeleeuwen. Daar ontmoeten ze de zieke koning Poefke die genezen wordt door Wiskes zelfgebrouwen bier. Als bedankje bouwt hij een ware bierindustrie op die erg succesvol is. De buurkoning Cactus is jaloers en begint een oorlog!
  losloper | Nov 6, 2013 |
Lambik bewijst zijn edelmoedigheid tegenover een arme familie en krijgt hiervoor van de dankbare vader een replica van het Indische bouwwerk Taj Mahal. Door toeval ontdekken onze vrienden dat er een ring in de replica verborgen is. Lambik doet de ring om en heft zijn hand omhoog en... zie aan... er zijn klinkende munten in zijn hand!!! Kort daarna rinkelt de telefoon bij Sidonia en niet lang daarop zijn Sidonia, Suske en Wiske bij Lambik thuis. Lambik vertelt hen wat er met de ring aan de hand is, maar Sidonia vindt dit alles maar niks. Lambik raakt hierop verbolgen en verkleedt zich als een soort armoedzaaier in een wit kleed om geld uit te delen. Na aanvankelijke successen krijgt hij plots van de Belgische staat de wind van voren. Door de belangeloze gelduitdelerij van Lambik destabiliseert de Belgische munt en Lambik wordt zodoende gezocht door de Belgische staat als valsemunter.
Lambik weet de hardnekkige speurtocht van de Belgische politie door o.a. hulp van zijn vrienden te ontlopen maar een viertal ongure Indische bandieten, aangevoerd door Rama, zit onze vrienden op de hielen en die willen Lambik naar India ontvoeren. Op het laatste nippertje worden de vrienden gered door een oude Indische man met een tulband op zijn hoofd.
Plots duikt de politie op om Lambik te arresteren, maar die weet te ontkomen door een stel grote zwevende ballons.
's Avonds laat zijn onze vrienden aan het piekeren over het verblijf van Lambik. Wiske wil een stukje ijstaart gaan halen in de keuken en ziet hoe de oude Indische man met een dolk in zijn gebit door het raam de keuken in komt. Niet wetend dat de man vriendelijk gezind is rent Wiske vol paniek weg naar de woonkamer. De man rent haar achterna en valt over een tafel. Vliegensvlug binden onze vrienden de man vast. De Indiër stamelt half bewusteloos dat hij hun niets wil doen en achter de toverring van Lambik aan zit. Rama is een vijand van hem en die wil de toverring ook hebben. De oude man wil nog vertellen waar de toverring heen moet, maar verliest het bewustzijn.
Plots belt Lambik vanuit de haven op en wordt ingelicht over de stand van zaken. Ondertussen wordt de oude Indische man ontvoerd en Suske ziet nog een kleine donkere auto wegrijden. Sidonia vertelt dit meteen aan Lambik en die zegt dat hij die auto vaker aan de kade zag staan in de buurt van een Indisch schip.
En inderdaad... kort daarna duikt die bewuste auto op en er stappen twee ongure Indische bandieten uit met de ontvoerde. Lambik begint zich ermee te bemoeien maar raakt hierbij zelf gevangen. Rama neemt hem de ring af en wil er munten mee tevoorschijn toveren. Bij hem lukt dit echter niet, maar wel bij Lambik! De oude man vertelt Rama dat de toverring het alleen maar doet bij een eerlijk man. Rama vliegt hierna met de toverring en Lambik in een watervliegtuig naar India.

Jerom, die van onze vrienden te horen kreeg waar Lambik zich bevindt ziet op de kade het watervliegtuig nog wegvliegen. Lambik ziet Jerom op de kade en deelt hem via morse-code mee waarheen hij ontvoerd wordt.
In India aangekomen weet Lambik te ontsnappen. Onze vrienden blijven ook niet stilzitten en vliegen op hun beurt ook naar India om hun vriend te bevrijden. Tijdens de vlucht naar India zien onze vrienden plotseling hoe een schip op de oceaan een kist overboord gooit. Tot hun ontzetting zien ze dat de oude Indische man in die kist zit en nu dreigt te verdrinken. Jerom springt uit het vliegtuig en redt de man op het laatste nippertje. Hierna blijft hem niks anders over als naar India te zwemmen.

Als Suske en Wiske net in India zijn aangekomen worden ze ontvoerd door de handlangers van Rama.
Jerom is ondertussen ook met de oude man in India aangekomen. Terwijl Jerom naar een vervoermiddel zoekt ziet een stel apen de man en zij slepen hem weg.
Lambik zet ondertussen de boel op stelten bij de handlangers van Rama. Hij heeft zich verkleed als de Indische god met de olifantenkop, Ganesa. Lang duurt dit liedje niet en hij wordt ontmaskerd. Op de vlucht voor de bandieten weet hij nog wel Suske en Wiske te bevrijden. Tijdens hun vlucht komen ze bij een fakir aan en die weet hen te berichten dat de toverring van Lambik terug gebracht moet worden naar de maharadja van Symore. Lambik besluit de ring daarheen te brengen en de fakir gaat mee om Lambik de weg te wijzen. De twee kinderen wil hij echter niet meenemen naar het paleis van de maharadja.
Tot grote verbazing van Lambik is de maharadja van Symore niemand anders als de oude Indische man! Deze wil namelijk de ring terughebben, want die hoort op de spits van de koepel van de Taj Mahal te tronen. Lambik wil hem de ring geven, maar hij vergat, dat hij de ring in bewaring aan Wiske gaf en zij is nu samen met Suske onderweg naar Agra om Jerom te zoeken. De maharadja krijgt het nu lichtelijk op zijn heupen, want langs die weg liggen vaak de mannen van Rama op de loer. Zo is het ook en het duurt niet lang of de kornuiten van Rama zitten in een dorp achter Suske en Wiske aan. De twee lopen in de val en verschansen zich in een huis. Plots breekt de achtermuur open en de binnenstormende mannen van Rama zijn sneller buiten als binnen! Jerom is de redder in hoogste nood!
Rama maakt dat hij wegkomt.

Lambik krijgt de ring weer en men vertrekt meteen naar de Taj Mahal om het sierraad terug te brengen.
's Nachts kruipt Lambik op de koepel om de ring op de spits te plaatsen, maar hierbij wordt hij gehinderd door Rama. Nu is het aan Jerom de beurt om in te grijpen. Hij slingert de gevaarlijke bandiet van het gebouw af. Lambik volbrengt zijn taak en de maharadja bedankt onze vrienden. De ring is weer terug op de plaats van bestemming en onze vrienden keren huiswaarts. ( )
  Besselina | Mar 2, 2008 |
Es mostren totes 3
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Informació del coneixement compartit en neerlandès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (3.91)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 4
3.5
4 3
4.5 2
5 2

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,421,283 llibres! | Barra superior: Sempre visible