IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

The Inner Life of Animals: Love, Grief, and Compassion―Surprising Observations of a Hidden World

de Peter Wohlleben

Altres autors: Mira la secció altres autors.

Sèrie: The Mysteries of Nature Trilogy (2)

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaMencions
541944,581 (3.72)17
Nature. Science. Nonfiction. HTML:

"Like The Hidden Life of Trees, Peter Wohlleben's The Inner Life of Animals will rock your world. Surprising, humbling, and filled with delight, this book shows us that animals think, feel and know in much the same way as we do??and that their lives are, to them, as precious as ours are to us."""Sy Montgomery, author of The Soul of an OctopusThrough vivid stories of devoted pigs, two-timing magpies, and scheming roosters, The Inner Life of Animals weaves the latest scientific research into how animals interact with the world with Peter Wohlleben's personal experiences in forests and fields.Horses feel shame, deer grieve, and goats discipline their kids. Ravens call their friends by name, rats regret bad choices, and butterflies choose the very best places for their children to grow up.In this, his latest book, Peter Wohlleben follows the hugely successful The Hidden Life of Trees with insightful stories into the emotions, feelings, and intelligence of animals around us. Animals are different from us in ways that amaze us""and they are also much closer to us than we ever would have thought.Published in partnership with the David Suzuki Institute.… (més)

S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

» Mira també 17 mencions

Es mostren 1-5 de 9 (següent | mostra-les totes)
Peter Wohlleben https://www.peter-wohlleben.de/?set-culture=de voorstellen hoef ik voor wie wel vaker een boekbespreking van me leest allicht niet meer te doen: u ontmoette hem immers al eerder toen ik het had over Het verborgen leven van bomen https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/2022/09/het-verborgen-leven-van-bomen-p..., De lange adem van bomen https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/2022/09/de-lange-adem-van-bomen-peter-w..., Het bos – Het handboek voor elke boswandeling https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/2022/10/het-bos-het-handboek-voor-elke...., en De tuin https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/2023/02/de-tuin-peter-wohlleben-boekbes.... Voor wie aan een formele voorstelling echter tóch nog behoefte zou hebben, citeer ik even van de binnenflap: “Peter Wohlleben (1964) studeerde bosbouw en werkte meer dan 20 jaar bij bosbeheer in het Rijnland. In 2006 nam hij ontslag om zijn ideeën over ecologie in de praktijk te kunnen brengen, en werd boswachter van een gebied van 1200 hectare in de Eifel. Hij schreef inmiddels meerdere boeken over het bos, dieren en natuurbehoud. Zijn boek Het verborgen leven van bomen was het bestverkochte non-fictieboek van 2015 in Duitsland, stond in de top 5 van The New York Times-bestsellerlijst en verscheen in meer dan 30 landen in vertaling. Hij woont en werkt in Hümmel, Duitsland.” Behalve voor mij dus ook geen onbekende voor de wereld en ondanks de titel van dit boek, in het Duits nog iets provocatiever Das Seelenleben der Tiere genaamd, aldus NRC Handelsblad, “geen bomenknuffelaar en al helemaal geen zweverig type”. Waarin NRC Handelsblad https://www.nrc.nl/ helemaal gelijk heeft: Wohlleben heeft een bijzonder aangename schrijfstijl, besteedt in Het innerlijke leven van dieren aandacht aan, dixit ook de ondertitel, Liefde, verdriet, empathie – een verbazingwekkend inkijkje in een verborgen wereld, maar doet dat, zoals je van een wetenschapper mag verwachten, op basis van eigen waarnemingen en die van anderen.

Op het einde van dit boek kom je dan ook bij een zestal bladzijden Noten terecht (niet het soort dat door sommige van de in dit boek voorkomende dieren gegeten wordt) waarin onder andere verwezen wordt naar bladen als Current Biology https://www.cell.com/current-biology/home, The Journal of Neuroscience https://www.jneurosci.org/, Proceedings of the National Academy of Sciences ofte PNAS https://www.pnas.org/, enzovoort. Geen amateur dus. En nét het feit dat Wohlleben het behalve over de waarnemingen van anderen ook heeft over die van hemzelf, waarnemingen die uiteraard niét in “laboratoriumcondities” gedaan zijn, maar die precies daarom ook zeer herkenbaar zijn voor de lezer, maakt dit boek zo interessant om lezen. Dát en de vragen die het uitgangspunt van dit boek vormden natuurlijk: “Hanen die hun kippen voor de gek houden? Hindes die rouwen? Paarden die zich schamen? Nog maar een paar jaar geleden klonk dat allemaal nog als verbeelding, als wishful thinking van dierenliefhebbers die zich nog meer verwant wilden voelen met hun protégés. Ook mij verging het zo, want ik heb mijn hele leven al dieren om me heen. Of het nu het kuiken bij mijn ouders was dat mij als moeder had uitverkoren, of de geiten bij ons bij de houtvesterij die met hun vrolijke gemekker ons leven verrijken, of de dieren die ik tijdens mijn dagelijkse wandelingen door mijn bosdistrict tegenkom: ik vraag me altijd weer af wat er in hun hoofden omgaat. Is het echt zo, zoals de wetenschap lang beweerde, dat alleen wij mensen het volledige palet van de gevoelens tot onze beschikking hebben? Zou de schepping speciaal voor ons een bijzondere weg hebben ontwikkeld, zodat wij de enigen met een bewust, vervuld leven zijn?”

Het antwoord op die laatste twee vragen luidt vanzelfsprekend “Nee” (anders had de auteur geen boek van een goeie tweehonderdtwintig bladzijden over de kwestie kunnen afleveren ook). En wat “de wetenschap” aangaat die “lang beweerde, dat alleen wij mensen het volledige palet van de gevoelens tot onze beschikking hebben” verwijs ik graag naar mijn vólgende boekbespreking, die van De onderwerping – Een geschiedenis van de verhouding van de mens tot de natuur van Philipp Blom. Maar tot verschoning van vroegere wetenschappers – niet van tegenwoordige – kan in ieder geval worden gezegd dat ze niet wisten wat nu wel zo ongeveer iederéén zou moeten weten en wat ook door Wohlleben in zijn Voorwoord al wordt aangehaald: “(…) gelukkig heeft de natuur voor de zuinige variant gekozen. De evolutie heeft ‘slechts’ materiaal dat er al was telkens weer omgebouwd en gewijzigd, net als een computersysteem. En net als bij Windows 10, waarbij de functies van eerdere versies ook nog werken, zo functioneren de genetische programma’s van onze voorouders ook nog in ons, en in alle andere soorten waarvan de stamboom zich in de loop van miljoenen jaren van die tak heeft afgesplitst.” Wie daarover meer wil lezen, verwijs ik graag naar Het ongelooflijke toeval van ons bestaan van Alice Roberts, die in dat boek via de verschillende stadia die een menselijke foetus doorloopt de ontstaansgeschiedenis van de mens weergeeft, maar samengevat kunnen we in ieder geval zeggen dat “Plus est en vous” mogelijk nog geldig is voor de homo sapiens, maar in ieder geval zéér geldig was voor alles wat ons in de evolutie voorafging. En logischerwijze geldt dat niet alleen voor de buitenkant, maar ook voor de binnenkant. Wohlleben schrijft dan ook: “Het lijkt misschien een gewaagde bewering om te zeggen dat een varken zich net zo voelt als wij, maar de waarschijnlijkheid dat een verwonding bij hem minder erge gevoelens oproept dan bij ons is verwaarloosbaar klein. ‘Ja, hallo,’ roepen wetenschappers nu misschien, ‘maar dat is helemaal niet bewezen.’ Dat klopt en misschien zal dat ook wel nooit lukken. Dat jij je net zo voelt als ik, is ook slechts theoretisch zo. Niemand kan bij iemand anders naar binnen kijken, niemand kan bewijzen dat een speldenprik bij alle zeven miljard aardbewoners hetzelfde gevoel oproept. Maar doordat wij mensen onze gevoelens kunnen verwoorden en dat aan elkaar mee kunnen delen, hebben we kunnen constateren dat het er bij alle mensen op gevoelsniveau vergelijkbaar aan toegaat.”

De dieren missen dus enkel de spraak om ons hetzelfde duidelijk te maken. Of wij missen het verstand om hun spraak te begrijpen. Immers, zoals Wohlleben zegt in het hoofdstuk Mededelingen: “Als wij – en daar ga ik van uit – echt de intelligentste soort op deze planeet zijn, waarom heeft de wetenschap dan niet allang de omgekeerde weg bewandeld? Waarom worden proefdieren met veel moeite, het duurt jaren, gebaren geleerd, dieren wier leervermogen volgens de huidige stand van het onderzoek geringer is dan dat van ons? Zou het niet veel simpeler zijn als wijzelf eindelijk de taal van de dieren zouden beginnen te leren?” Ja maar, verstaan is nog niet alles. Nee, maar al zou het al veel meer zijn dan wij, slimme mensen, nu al kunnen, “Daarvoor zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden dan slechts een paar jaar geleden; toen was het maken van geluiden op bijvoorbeeld paardenniveau niet mogelijk, omdat we niet tweetonig kunnen hinniken. Tegenwoordig kan een computer dat voor ons doen; die vertaalt onze verzoeken dan in de desbetreffende dierenwoorden.” “Jammer genoeg is mij geen enkel serieus onderzoek in die richting bekend”, voegt hij er nog aan toe, en wie ziet waarvoor zogenaamde Artificial Intelligence gebruikt wordt, van het tekenen van de volgende James Bond tot en met karamellenverzen schrijven, heeft ook niet de indruk dat er in dat gebrek aan intelligentie op korte termijn verandering gaat komen.

Het gebruik van de ogen – het zintuig waartoe de mens zich ook op andere vlakken meer en meer beperkt – is bijgevolg dan ook het enige wat ons overblijft om de andere bewoners van het dierenrijk (iedere dag een paar soorten minder) te bestuderen. En dus bekijken we – al proeven en ruiken we soms ook wel eens een en ander - met Wohlleben een dolfijn in de baai van Dingle (Ierland), vissen aan de haak, fruitvliegjes, slijmpaddestoelen (dier noch plant), varkens in megastallen, misleidende koolmezen en vreemdgaande eksters, stelende Vlaamse gaaien (in de streek waar ik woon bekend als “wuiten”, los van hun respect voor andermans eigendom), warmbloedige insecten (bijen) en koudbloedige zoogdieren (egels), tellende honden (ik heb het mijn hond Burchard ooit zien doen en ik verzeker u dat het tellen het zelfs won van zijn smaakpapillen), (t)rouwende raven, toonvaste herten, wilde katten, odd couples, in hun slaap langzaam afdalende gierzwaluwen, dwaze jagers (in zoverre ze dat niet altijd zijn), architecturaal aangelegde woelmuizen, wollige nachtvlinders, polarisatie (hun zogenaamde kompas) lezende duiven, of – we moeten ergens eindigen, al heeft Wohlleben het dan nog over veel meer - een eekhoorn die achtervolgd wordt door een havik: “Als de zon schijnt zijn het haviken die, op zoek naar een lekker hapje, doldriest tussen de stammen door vliegen. Wordt er een eekhoorn gespot, dan begint een spiraal van angst. En dat bedoel ik letterlijk. Het eekhoorntje probeert namelijk aan de vogel te ontkomen door naar de andere kant van de boomstam te verdwijnen. De havik maakt vervolgens een heel kort bochtje en achtervolgt zijn prooi. De eekhoorn gaat er pijlsnel om de stam heen vandoor en de vogel volgt hem, zodat er een razendsnelle spiraalbeweging van de twee dieren om de boom ontstaat. De behendigste van de twee wint en meestal is dat het zoogdiertje.”

Wat iedereen uiteraard leuk vindt, behalve wellicht de beestjes die vervolgens ten slachtoffer vallen aan… de eekhoorn: “Als in het voorjaar een eekhoorntje via een stam omhoog klimt, heerst er grote opwinding onder de kleine kolonie kramsvogels die in de oude dennen bij de oprit broedt. Ze fladderen snaterend en tsjakkend om de bomen heen en proberen de indringer te verjagen. Eekhoorns zijn hun doodsvijanden, die grijpen zonder ermee te zitten de ene met dons bedekte jonge vogel na de andere. Zelfs nestholen bieden de kleintjes maar beperkt bescherming, want met hun slanke pootjes, met lange, scherpe klauwen, hengelen eekhoorns de goed beschermd gewaande vogeltjes ook uit holle bomen.”

Over de morele vraag die volgt op die vaststelling, die over goed en kwaad dus, heb ik het – naast over een aantal andere zaken, uiteraard - in mijn volgende artikel voor TeKoS http://www.deltastichting.be/kd03.html, dat u kan lezen in de editie van april/mei/juni. Net zoals over moederliefde en instincten (waarover Wohlleben het heeft in het hoofdstuk Moederliefde tot je erbij neervalt en Instincten – Inferieure gevoelens?), mensenliefde (die vanwege dieren, voor de duidelijkheid), pijn, (zwerm)intelligentie, list en bedrog, moed, humor, lust, trouw, namen, schaamte, spijt, medeleven, altruïsme, angst en aanpassingsvermogen (ook genetisch), high society, dromen, een “zesde zintuig”, en zelfs (zie ook de Duitse titel van dit boek) de ziel. Om maar te zeggen dat u wéér eens een goeie reden heeft om eindelijk een abonnement op dat tijdschrift te nemen. En uiteraard ook om ook dít boek van Peter Wohlleben te lezen.

Björn Roose ( )
  Bjorn_Roose | Apr 19, 2023 |
This was not as good as his book, "The Hidden Life of Trees", but it was well thought out and interesting. ( )
  Wren73 | Mar 4, 2022 |
Wohlleben’s first book describes how trees, in a typical beechwood say, communicate with one another, feed their saplings, care for their sick, warn others about and defend themselves against both herbivores and parasites, and a range of other behaviours besides—trees, it turns out, are social organisms. It distilled into a couple of hundred pages all the things he had observed himself and read about during his twenty years working as a forester in the Eifel region of northwest Germany. Not surprisingly, The Hidden Life of Trees was a bestseller.
   The Inner Life of Animals was his follow-up. This one deals, not only with the intelligence and emotions of other animal species, but various other abilities and behaviours culled from the scientific literature, as well as his own observations of deer, jays and so on at work and his family’s collection of dogs, rabbits, goats and horses at home. As in the first book, he comes across as mild-mannered, amiable, and impatience only surfaces anytime he mentions human hunters with their rifles, traps, fishing lines and trawls, who he clearly detests. In contrast to the first book, I’d met much of the material here before; and, while the original took shape in his mind over two full decades, this follow-up was written only a year later. So, simply cashing in on his success then?
   I don’t think so actually. What I’d guess instead is that the whole experience of writing that first one was so thrilling he just couldn’t resist doing it all again. Imagine: first observing, mulling over, absorbing facts and ideas out on your daily round for years on end; then putting it all together as a book; then this unlikely manuscript, not only finding a publisher, but becoming an internationally-acclaimed bestseller. I mean, who could resist living through all that a second time?
   So this isn’t a criticism of the author himself (the “cashing in” part sounds more like the publisher jogging his elbow) and this book is an enjoyable read too, so long as you don’t go into it expecting to be as astonished as you were by the first. ( )
1 vota justlurking | Jan 5, 2022 |
Es ist sehr ehrenwert, das Seelenleben der Tiere zu beleuchten und herauszuarbeiten, dass Tiere auch Freude, Schmerz, Liebe, ja sogar einfach sinnfreien Spaß erleben. Wie immer bei Wohlleben vermisse ich die Systematik. Er kommt vom Hölzchen aufs Stöckchen und erzählt plaudernd seine Anekdoten. Aber nett ist es! ( )
  Wassilissa | Jun 19, 2020 |
Animals of all kinds have played a part in the human story from way back; they have been companions, used for work, providing and actually being the food in a lot of cases too. Whilst some have been cherished, lots have been treated as pure commodities and we have often been quite cruel usually because people thought that they were not capable of communicating or had emotions.

The latest scientific research and observations though is uncovering a very different story. Lots are known about dolphins and whales though we and not very far down the road of understanding what is being said, and it turns out there are a lot of other animals that communicate in one way or another but there is another world that is slowly being revealed. They have discovered instances of animals feeling shame, sadness, regret and as well as the way they can consciously select partners.

I really enjoyed Peter Wohlleben's first book, The Hidden Life Of Trees, a subject he knows a lot about having been a forester for around three decades, and the intimacy of his knowledge there shines like a blade of sunlight through the glade. With this, he is out of his comfort zone somewhat and even though he is drawing on personal experience and scientific research to highlight just how animals behave. Whilst it may have a grounding in science, this is primarily anecdotal evidence and also shows how we as humans project our not fully understood emotions and habits onto all sorts of different species. Still worth reading as some of the stories in here are quite entertaining. ( )
  PDCRead | Apr 6, 2020 |
Es mostren 1-5 de 9 (següent | mostra-les totes)
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya

» Afegeix-hi altres autors (13 possibles)

Nom de l'autorCàrrecTipus d'autorObra?Estat
Peter Wohllebenautor primaritotes les edicionscalculat
Billinghurst, JaneTraductorautor secundarialgunes edicionsconfirmat
Masson, Jeffrey MoussaieffPròlegautor secundarialgunes edicionsconfirmat

Pertany a aquestes sèries

Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Llocs importants
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

Nature. Science. Nonfiction. HTML:

"Like The Hidden Life of Trees, Peter Wohlleben's The Inner Life of Animals will rock your world. Surprising, humbling, and filled with delight, this book shows us that animals think, feel and know in much the same way as we do??and that their lives are, to them, as precious as ours are to us."""Sy Montgomery, author of The Soul of an OctopusThrough vivid stories of devoted pigs, two-timing magpies, and scheming roosters, The Inner Life of Animals weaves the latest scientific research into how animals interact with the world with Peter Wohlleben's personal experiences in forests and fields.Horses feel shame, deer grieve, and goats discipline their kids. Ravens call their friends by name, rats regret bad choices, and butterflies choose the very best places for their children to grow up.In this, his latest book, Peter Wohlleben follows the hugely successful The Hidden Life of Trees with insightful stories into the emotions, feelings, and intelligence of animals around us. Animals are different from us in ways that amaze us""and they are also much closer to us than we ever would have thought.Published in partnership with the David Suzuki Institute.

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (3.72)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 5
3 16
3.5 9
4 25
4.5
5 11

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,400,447 llibres! | Barra superior: Sempre visible