IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…
MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaMencions
1211,616,095 (2.75)2
"Is het een vlucht of een vakantie? Een jonge vrouw reist met een oudere man per trein naar het zuiden. Ze spreken niet veel, hebben aan een enkel woord en hun eigen gedachten genoeg, zo lijkt het. Maar hoe goed kennen ze elkaar en zichzelf? Wat bracht hen samen en waar zijn ze op weg naartoe? Terugkijkend op haar jeugd en de verstikkende relatie met haar ouders komt de vrouw steeds dichter bij de donkere kern van haar bestaan.0'Tabac', de eerste roman voor volwassenen van Gerda Dendooven, is een onalledaags verhaal over de liefde, of wat daarvoor moet doorgaan. Ze liet zich inspireren door een krantenbericht over de raadselachtige verdwijning van een koppel en schreef een psychologische roadtrip die zich als een boze droom laat lezen. Haar taal is beeldend en suggestief: met een paar streken schetst ze levensechte, broeierige scènes."… (més)
Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

» Mira també 2 mencions

(Review in English here)

Tabac begint als een treinreis naar het zonnige zuiden. Connie, vroege dertiger, verlaat in alle vroegte het huis dat ze met haar moeder deelt. Ze heeft eindelijk genoeg moed om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Europa met Tabac, haar veel oudere partner. Ze is tegelijkertijd een volwassen wegloper en iemand die breekt met een abusieve moeder. Hoofdstukken over de treinreis naar het zuiden worden afgewisseld met episodes uit haar verleden: familiereisjes naar Italië, wat haar moeder deed met haar hond, zomerkarweitjes, hoe Connie Tabac leerde kennen, hoe ze als tiener sexueel misbruikt werd. Typografisch hebben deze hoofdstukken een kleinere regelafstand dan de treinhoofdstukken en voelen daardoor ook meer bekrompen en repressief.

Gaandeweg wordt duidelijk dat Dendoovens beschrijft hoe het is om te leven met een strenge, bijna narcistische moeder die zo in-Vlaams is dat ze archetypische vormen aanneemt: een dominante controlefreak die zonder uitgebreide voorbereiding geen nieuwe ervaringen wil opdoen; het repressief-katholieke doodzwijgen van alles wat met sex te maken heeft; de naoorlogse spaarzaamheid die pathologische proporties aanneemt en met tucht afgedwongen wordt; het strikt gereguleerde leven dat zich van jaar tot jaar herhaalt; de onuitgesproken verwachting dat goed gedrag aangeboren is en dat afwijkingen karakterfouten zijn die onmiddellijke represailles vereisen. Dendooven lijkt heel wat van zich af te willen schrijven.

Alhoewel deze roman vrij simpel opgebouwd is, vond ik hem erg meeslepend: meer dan een gemakkelijke opeenvolging van autobiografisch lijkende jeugdanekdotes is dit een zelfzeker neergezette schets van een complexe relatie tussen een dochter en haar moeder. ( )
1 vota Petroglyph | Jun 27, 2019 |
Door haar tekeningen en ander grafisch werk waarvoor ze diverse maken bekroond is, is Gerda Dendooven geen totaal onbekende. Desondanks is Tabac haar debuutroman voor volwassenen. Voor het plot van de roman heeft Gerda Dendooven zich laten inspireren door een verdwijning waarover ze las in een krantenartikel. Deze raadselachtige verdwijning heeft ze uitgewerkt tot een fascinerende psychologische roman waarin de beklemmende verhouding tussen een moeder, vader en dochter centraal staan...lees verder >
 
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

"Is het een vlucht of een vakantie? Een jonge vrouw reist met een oudere man per trein naar het zuiden. Ze spreken niet veel, hebben aan een enkel woord en hun eigen gedachten genoeg, zo lijkt het. Maar hoe goed kennen ze elkaar en zichzelf? Wat bracht hen samen en waar zijn ze op weg naartoe? Terugkijkend op haar jeugd en de verstikkende relatie met haar ouders komt de vrouw steeds dichter bij de donkere kern van haar bestaan.0'Tabac', de eerste roman voor volwassenen van Gerda Dendooven, is een onalledaags verhaal over de liefde, of wat daarvoor moet doorgaan. Ze liet zich inspireren door een krantenbericht over de raadselachtige verdwijning van een koppel en schreef een psychologische roadtrip die zich als een boze droom laat lezen. Haar taal is beeldend en suggestief: met een paar streken schetst ze levensechte, broeierige scènes."

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (2.75)
0.5
1
1.5 1
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,718,888 llibres! | Barra superior: Sempre visible