IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

The Vocation Lectures

de Max Weber

Altres autors: Mira la secció altres autors.

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaMencions
523746,487 (3.87)1
La ciencia com a vocacio i professio i La politica com a vocacio i professio son dos textos cabdals de Max Weber. Contenen una reflexio profunda sobre ciencia i politica, pero tambe sobre la universitat del seu temps, els diferents tipus de dominacio o les relacions entre etica i politica. Al capdavall, un diagnostic ple de lucidesa sobre la cultura occidental.… (més)
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

» Mira també 1 menció

Egykori középiskolai fizikatanárom, Szűcs István jutott eszembe. Nála alakult ki az a szép hagyomány, hogy az óra elején megkíséreltünk napi aktualitásokkal, politikával, meg úgy egyáltalán: a világ folyásával kapcsolatos kérdéseket feltenni, amire Szűcs Pista, ha olyanja volt (és persze ha jól kérdeztünk), kedvvel válaszolt, és hopp, máris elszaladt az órából bő harminc perc, pápá, felelés! Nyilván ennek egyenes következménye, hogy a mai napig összekeverem Faradayt Fahrenheittel, de hát kit izgat. Amíg van google.

Mindezt csak azért hoztam fel, mert erről a kötetről ez ugrott be. Hogy ott áll Weber prof a katedrán, a tanulóifjúság meg izgatottan kérdez: „Tanár úr! Meséljen nekünk a tudományról mint hivatásról!” „Doktorprofesszorrektorúr! Tudna valamit mondani a politikáról mint hivatásról?” A kérdések jók, megragadják Weber fantáziáját, hosszú előadásokba bonyolódik hát. A diákság pedig örül: addig se beszél a közgazdaságtanról vagy a szociológiáról.


(Sajnos a prof kicsit emlékeztet Kásler doktor úrra... de nézzük el neki.)

Lássuk a két előadást.

1.) Tudomány mint hivatás. Régen ugye úgy volt, hogy belecsapott a villám a fába, az kigyulladt, az ősember meg azt mondta: „Ó! Hát én ezt nem értem. Biztos varázslat. De azért megsütöm rajta a barlangi lajhár bélszínemet.” Manapság meg felülsz a villamosra, és ugyanúgy nem érted, mitől indul el. Mi akkor a különbség? Nos az, hogy ha AKARNÁD, megtudhatnád, mitől megy a villamos. Nem akarod, persze, nem vagy te villamosmérnök, de akkor is. A modern kor tudománya tehát lehetőséget teremt arra, hogy „varázstalanítsd” a világot. A varázstalanított világ persze űrt hagy az emberben*, és prófétákat keres magának. Weber le is szögezi gyorsan, hogy ezeket a prófétákat ne a katedrákon keressük. A tanárnak ugyanis nem az a dolga, hogy prófétáljon, személyes karizmájával ne híveket gyűjtsön maga köré, hanem maradjon tárgyszerű, legyen a tudomány szolgája – úgy dolgozzon, hogy közben kívánja, hogy utódai meghaladják, mert így épül a tudomány épülete.
2.) Politika mint hivatás. Weber professzor konzekvens, az előbb azt mondta, legyünk tárgyszerűek, hát most sem értékítéletet mond a napi politikáról, hanem csak ábrázolja azt. Kezdi a történelem kezdetén, ahol már látszik, mi is a politikai hatalom lényege: az erőszak alkalmazásának monopóliuma. Enélkül ugyanis hatalom se akkor, se azóta nem elképzelhető. Pedig ekkor még nem is voltak igazi politikusok, csak a fejedelem meg a spanjai, a gondolat, hogy a politika olyan dolog, ami hivatásszerűen is űzhető, csak később jelent meg. Bekopogtak hát az ajtón azok, akik a politikáért élnek, és azok is, akik a politikából. Utóbbiak vannak többen. Weber számára a politika legérdekfeszítőbb problémája morális. Ugyanis a politikus kétfajta erkölccsel kénytelen dolgozni. Az egyik a lelkiismeret-erkölcs, amelyre mondjuk az Újszövetségből legkönnyebb példákat hozni: hogy tartsd oda a másik orcádat is, meg hogy ne állj ellent a gonosznak. Ezek a parancsok belülről fakadnak, tulajdonképpen a klasszikus erkölcs alapvető parancsai. Ugyanakkor a politikus kénytelen dolgozni az úgynevezett felelősségerkölccsel is, mert választott vezetőként felelősséget vállalt azért, hogy választóinak jobb legyen. Magyarán ellent kell álljon a gonosznak, ha az az állampolgárokat fenyegeti. Ez az ellentmondás a politikusi pálya Achilles-sarka: lehetetlen olyan döntéseket hozni, amelyek mindkét erkölcsnek megfelelnek. Kokettálnia kell az ördöggel, hogy metaforikus legyek – ha pedig a pozitív célok helyett csak a hatalomvágy mozgatja, akkor biza el is viszi a lelkét Mephisto. Sajnos továbbra is csak metaforikusan. Úgyhogy az ilyen politikust továbbra is nekünk, a választónak kell jól pofán csördíteni.

Kellemes, míves tanulmányok. Szimpatikus csávó ez a Weber. Persze ha elkezd közgazdaságtanról beszélni, lehet, meggondolom magam.

* Elméláztam azon, hogy az oltásellenesek, akik elutasítják az orvostudomány eredményeit, vajon a világ „varázstalansága” ellen lázadoznak, amikor ezoterikus válaszokat keresnek az őket körülvevő problémákra? Vagy épp ellenkezőleg, pont azért lázadnak, mert az orvostudomány annyira bonyolulttá, érthetetlenné vált, hogy azt érzékelik gyanús varázslatnak, és valami egyszerűbben, világosabbat akarnak helyette? ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
Este livro de Max Weber reúne ensaios em que o sociólogo alemão aborda essas duas matérias. O texto contido na obra é baseado em conferências dadas por pelo autor, nas quais ele analisa a forma da ciência contribuir para a racionalidade humana, além de demonstrar as características do Estado moderno e como ele funciona estruturalmente.
  BolideBooks | May 13, 2021 |
CX03
  Taddone | Nov 18, 2019 |
Weber delivering what we might call an overview of both the social sciences and politics to an audience hungry for guidance.
  Fledgist | Feb 12, 2006 |
Although the editor describes these lectures as some of the most philosophical of Weber's works, my opinion is that they're not philosophical enough to be of interest today. He discusses the work of scientists and politicians from a broad perspective, but most of his discussion is still tied to specific questions in German academic and political life 100 years ago. I see little reason why you should read this book unless you have a specific interest in this period or in Weber's lifework. Modern texts in politics and science studies are likely to teach you much more about the nature of these vocations today.
  thcson | May 25, 2012 |
Es mostren 1-5 de 7 (següent | mostra-les totes)
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya

» Afegeix-hi altres autors

Nom de l'autorCàrrecTipus d'autorObra?Estat
Max Weberautor primaritotes les edicionscalculat
Aron, RaymondIntroduccióautor secundarialgunes edicionsconfirmat
Kluinis, ArnisTraductorautor secundarialgunes edicionsconfirmat
Livingstone, RodneyTraductorautor secundarialgunes edicionsconfirmat
Owen, David S.Editorautor secundarialgunes edicionsconfirmat
Strong, Tracy B.Editorautor secundarialgunes edicionsconfirmat
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Informació del coneixement compartit en anglès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès (1)

La ciencia com a vocacio i professio i La politica com a vocacio i professio son dos textos cabdals de Max Weber. Contenen una reflexio profunda sobre ciencia i politica, pero tambe sobre la universitat del seu temps, els diferents tipus de dominacio o les relacions entre etica i politica. Al capdavall, un diagnostic ple de lucidesa sobre la cultura occidental.

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (3.87)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 10
3.5
4 11
4.5 3
5 8

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,628,545 llibres! | Barra superior: Sempre visible