

Clica una miniatura per anar a Google Books.
S'està carregant… Dit is Europa: De geschiedenis van een unie (edició 2021)de Hendrik Vos (Autor)
Informació de l'obraDit is Europa de geschiedenis van een unie de Hendrik Vos
![]() Cap No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra. Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya
Na eeuwenlange verdeeldheid sloegen zes landen in Europa de handen in elkaar. Grenzen vervaagden en slagbomen verdwenen. Het continent werd verenigd door instellingen op te richten en verdragen te sluiten. Maar bovenal was dit het verhaal van mensen. Premiers, presidenten, kanseliers en commissarissen bepaalden de richting, elk op hun tijd. Ze werden bondgenoten of rivalen. Soms konden ze elkaar niet uitstaan, soms werden het zielsverwanten. Ze schreven geschiedenis in duffe vergaderzalen, maar net zo goed in prachtige paleizen of in de kelders en krochten van kloosters en kastelen. Ze ontmoetten elkaar in achterafhotelletjes, in de bergen of op de boot.Dit boek is een reis over het continent in het spoor van de hoofdrolspelers en de toevallige passanten die ongepland mee op het toneel belandden. Het vertelt hoe de Europese grondwet in een braadkip belandde, wat een opblaaspop met de vrije markt te maken heeft en hoe koeien in de vergaderzaal op de vierde verdieping verzeilden. Het is het verhaal van ministers die cello speelden, porto met cola dronken of op gebreide pantoffels door de gangen rondslopen.Het traject van de Europese eenmaking volgde geen vast patroon. Het was een grillige lijn vol onverwachte kronkels. Er was nooit een draaiboek of een breed gedragen plan, en toch ontstond, stap voor stap, de Europese Unie. Met dit boek schreef Hendrik Vos de geschiedenis van Europa die iedereen wil lezen. No s'han trobat descripcions de biblioteca. |
Debats actualsCap
![]() ValoracióMitjana:![]()
Ets tu?Fes-te Autor del LibraryThing. |
Vlot geschreven en opgefleurd met anekdotes die een en ander in perspectief plaatsen. Ook het vleugje humor ontbreekt niet, wat maakt dat het nooit een droge en saaie bedoening wordt.
Zelf wist ik wel al het een en ander over de Unie maar veel zaken zijn toch heel wat duidelijker geworden. Ik heb er veel van bijgeleerd.
Wat ik wel een beetje mis is een register met de verschillende Europese instanties en een woordje uitleg erbij. Je kunt het allemaal wel terugvinden in het boek maar als je vlug iets terug wilt opzoeken zou zo'n register wel handig zijn.
Wat me ook wel een beetje ergerde, zijn de vrij vele zetfouten en andere typo's.
Maar ondanks deze min-puntjes blijft het boek een aanrader. (