IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

De nerveuze Nerviërs (1963)

de Willy Vandersteen

Sèrie: Suske en Wiske (69), Spike and Suzy (62)

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
702376,339 (3.67)Cap
Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Es mostren totes 2
Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Suske, Wiske, Lambik, Jerom, tante Sidonia, professor Barabas, Twistorix, Pintorix en Zanziorix (bosgeesten), Santérix en zijn vrouw Kokadildis, Gertrudildis, Zware Jeforix, Nerviërs, Libeldildis (bosnimf), Romeinen, Corpus Rondix (Romeins veldheer).

Uitvindingen

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen een rol:

de teletijdmachine, elektronisch brein.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik heeft zijn vrienden uitgenodigd voor een picknick en loopt naar een steengroeve. Door een ontploffing komt een ingang van een grot tevoorschijn, maar de vrienden gaan met de gewonde Lambik naar huis. Wiske heeft iets zien bewegen en gaat samen met Suske naar de grot, ze vinden een pot en dalen af in een put. Beneden zien ze drie kwade bosgeesten, Twistorix, Pintorix en Zanziorix, die 2000 jaar geleden door een druïde van de Nerviërs zijn opgesloten in de grot. Ze komen in moeilijkheden, maar Wiske kan Lambik en Jerom nog waarschuwen. De geesten proberen met een dobbelspel, muziek en bier Jerom over te halen niet te vechten, maar hij vindt Suske en ze gaan naar huis. Lambik gelooft niks van het verhaal over de bosgeesten en ze stoppen bij professor Barabas, die met zijn elektronisch brein informatie over bosgeesten opvraagt. Met de teletijdmachine bekijken ze de tijd van de Nerviërs en ze zien een paaldorp. Maar dan knapt de lamp van de teletijdmachine en Jerom brengt de kinderen naar huis.

Lambik krijgt de sleutel van het laboratorium, maar wordt dronken gevoerd door de bosgeesten en speelt een dobbelspel. Hij verliest de sleutel en de bosgeesten willen het verleden van Jerom zien, omdat hij niet vatbaar was voor hun streken. Professor Barabas vertelt dat Jeroms familie altijd goede huwelijken had en toont Santérix en zijn vrouw Kokadildis, die net nadat de bosgeesten in de grot werden opgesloten leefden. De bosgeesten worden naar die tijd geflitst en Jerom gaat hen achterna. Jerom ontmoet een druïde en wordt zelf ook druïde gemaakt. Als rechter en dokter hoedt hij over het dorp en ziet dat de mannen in een kroeg gelokt worden door Pintorix. Hij vernielt de kroeg, maar de geesten verstoppen allemaal biertonnen in het bos en lokken Jerom zo weg. Santérix komt in het dorp en verspeelt net als de andere mannen veel, zijn vrouw Kokadildis is boos en hij heeft spijt. In het bos komt hij Jerom tegen en hij verbiedt het dobbelspel. De vrouwen krijgen een belangrijke plaats in het dorpsleven.

Maar Twistorix lokt de kinderen van het dorp met muziek in een bergplaats onder een boom. Jerom bevrijdt de kinderen en dan houdt een bosgeest de bosnimf Libeldildis voor de gek. Ze geeft hem een bloem, degene die eraan ruikt zal in slaap vallen. Jerom ruikt aan de bloem en valt in slaap. De bosgeesten leren de mannen handel, en de vrouwen willen luxegoederen. De mannen zijn nu veel weg voor zaken en als Santérix inziet dat de kinderen worden verwaarloosd verbiedt hij de handel. De mannen komen in opstand en als de bosnimf erachter komt dat ze voor de gek is gehouden laat ze Jerom ontwaken. Ze wil met Jerom trouwen en Kokadildis stemt stiekem toe. Jerom redt de mannen en de kinderen van de bosgeesten en de mensen komen tot het besluit de familie voorop te stellen. De bosgeesten wijzen Romeinse verkenners naar het dorp, maar worden door de bosnimf weggetoverd.

Libeldildis wil met Jerom trouwen, maar hij wordt net op tijd naar zijn eigen tijd geflitst. Ze zien haar huilen op het scherm van de teletijdmachine, maar dan zien de vrienden ook een legioen Romeinen. Jerom gaat weer terug naar het verleden, maar wordt weer in slaap gebracht door Libeldildis. Lambik, Suske en Wiske gaan ook naar het verleden en vechten tegen de Romeinen en dan wordt tante Sidonia met een grote magneet naar het verleden gebracht. De Romeinen worden verslagen door deze magneet en Caesar zal verklaren dat dit de dapperste Galliërs zijn. Lambik praat met Libeldildis en zij laat Jerom weer wakker worden. Professor Barabas flitst de vrienden na een feest weer naar hun eigen tijd.

Trivia

Sidonia zegt in strook 2 tijdens de picknick dat ze van nu af Algemeen Beschaafd Nederlands zullen spreken en ze daarom vanaf dat moment Sidonia genoemd wil worden in plaats van Sidonie.
Professor Barabas beweert in strook 31 dat Jeroms voorouders allemaal in hun jeugd sterk en wilskrachtig waren. Het eerste geslacht Jerom is volgens Barabas ontstaan in de wouden van Gallië, vlak voor de Romeinse bezetting. In De dolle musketiers is Jerom echter een holbewoner die ontdooid werd tijdens de zeventiende eeuw. Als deze Jerom dus uit de prehistorie stamt kan de eerste generatie Jerom nooit pas ontstaan zijn tijdens de periode dat de Romeinen Gallië bezetten. Ook in De malle mergpijp en De slimme slapjanus wordt verteld dat Jerom eigenlijk uit de oertijd afkomstig is.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 4, 2013 |
In dit verhaal steekt Willy Vandersteen vaardig de draak met de uitwasemingen van onze moderne (consumptie)maatschappij. Hij situeert het geheel in de tijd waarin België zojuist veroverd werd door de Romeinen, nl. zo rond 54 v. Chr.
Willy laat bv. duidelijk zien dat streven naar bezit en rijkdom niet alles kan zijn. Het gezin moet op de eerste plaats staan en dan pas het streven naar welvaart. Degene die dit uit het oog laat verwaarloost de jeugd en hieruit ontstaan dan problemen zoals de baldadigheid enz. enz.
Hierin heeft Willy gelijk, maar toch zijn de opvoedmethodes die hier gepresenteerd worden verre van acceptabel voor de moderne pedagoog.
Toch mag men het verhaal niet als oubollig afschrijven, want het probleem dat Willy hier beschrijft is nog steeds actueel!

De Nerviers woonden in de tijd rond 54 v. Chr. daar waar later de stad Leuven (Louvain) zou ontstaan. De rivier de Dijle grensde het gebied der Nerviers af met dat van het volk der Eburonen.
Het volk der Eburonen werd vooral bekend omdat het onder leiding van Ambiorix het Romeinse leger van Julius Caesar (*100 v. Chr. tot ± 44 v. Chr.) een zware nederlaag had toegebracht. Ceasar zelf beschreef deze vreselijke slag in zijn boek De bello Gallico. Hierdoor kunnen de historici de slag die Caesar tegen de Eburonenvorst voerde precies en minutieus volgen.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Feb 2, 2008 |
Es mostren totes 2
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Informació del coneixement compartit en neerlandès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (3.67)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 1
3 3
3.5 1
4 3
4.5
5 3

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 203,191,432 llibres! | Barra superior: Sempre visible