IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

A hang és a téboly ; Míg fekszem kiterítve : két regény

de William Faulkner

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
314,118,705 (5)Cap
Afegit fa poc percloudstripes, Bibliobaer, Kuszma
Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Azt hiszem, az állítás, miszerint Faulkner lassú, nem pontosan fedi a valóságot. Sokkal inkább egy helyben jár – de azt időnként elképesztő tempóval teszi. Yoknapatawpha megye és egyáltalán: a faulkner-i életmű sok szempontból mocsárra emlékeztet – bele lehet süppedni az önmagukba visszatérő időhurkok és kétértelműen előadott történések bugyborékoló masszájába, és szerencsések vagyunk, ha csupán a csizmánkat veszítjük el, nem pedig a józan eszünket, ahogy az például egyes Faulkner-szereplőkkel megesik. Egyrészről tehát mocsár, másrészről pedig egy olyan LEGO-készlet, amiből az összeszerelési útmutatót elsikkasztották a gyerekek, apa pedig ott ül a padlón, és a megpróbál a szétszórt elemekből (nevekből*, hazugságokból, tévképzetekből, belső monológokból, satöbbikből) összeeszkábálni valamit, ami koherens elbeszélésnek nevezhető. Ilyen értelemben a Faulkner írások legjava** amolyan csináld magad szövegnek tekinthető, ahol az író rendelkezésünkre bocsátja ugyan a mondatokat, de regényt nekünk kell építeni belőlük. Ami izzadságos munka, afféle irodalmi gyapotszedés. Ezeknél a műveknél kevés dolog mutat rá egyértelműbben, hogy az olvasói élvezet komplex valami, és nem fedhető le azzal a szimpla kifejezéssel, hogy „szórakozás” – de hát pont ez a jó benne, már ha jó, és már akinek jó: a pillanat, amikor apa helyére rakta az összes elemet, a padlószőnyegen pedig ott tornyosul LEGO-város tűzoltósága. Vagy egy LEGO-városháza. Vagy valami, amiről még apa se döntötte el, hogy mi.

* Nevekről jut eszembe: A hang és téboly-ban a nagy déli mókamester még azt a sportszerűtlenséget is megengedi magának, hogy az egyik Compson fiút és annak unokahúgát (?) is Quentin-nek nevezi. Ha esetleg az olvasó még nem lenne amúgy is totálisan megkavarodva.
** Merthogy a Faulkner-életműnek van nem legjava is – például A szentély-t én magam kifejezetten erőtlen szövegnek érzem. Azonban mégsem gyengíti az írói univerzum egészét – valahogy annyira erős, annyira brutális alkotmány az egész, hogy még a gyengébb részleteket is elbírja. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Gèneres

Sense gènere

Valoració

Mitjana: (5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5 1

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,458,780 llibres! | Barra superior: Sempre visible