IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

Världens dåligaste språk :…
S'està carregant…

Världens dåligaste språk : tankar om språket och människan idag (2000 original; edició 2000)

de Fredrik Lindström

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
2062131,330 (3.59)Cap
Språket är människans viktigaste redskap. Men vem bestämmer egentligen över det, hur det utvecklas? Finns det egentligen någon som har rätt att säga "det där är fel" eller "så kan man inte säga"? Och varifrån kommer alla myter om att svenskan är ett fattigt språk som det hela tiden slarvas med?I denna bok gör Fredrik Lindström upp med besserwissrar, svensklärare och språkvårdare. Vi är alla ansvariga för språket, menar han, men inte i första hand för att vårda det, utan för att använda, utveckla och nyskapa det. Idag tror många att man bör överlåta åt akademier och språknämnder att uppdatera vårt ordförråd. Om våra förfäder hade haft samma inställning hade vi knappast ärvt något användbart språk.Ett viktigt skäl till den utbredda, nuvarande synen på vem som har makten till det gemensamma språket är, enligt Lindström, ett växande problem - vår självunderskattning. För att belysa detta tillstånd, och samtidigt spegla det genom det svenska språkets framväxt och nuläge, dröjer Lindström kvar vid vissa saker. Lättillgängligt och med en originell udd beskriver han hur verkligheten utvecklar språket snarare än tvärtom, skillnaden mellan tal- och skrivspråk, de svenska svordomarnas natur, om det var bättre förr, vad som är rätt och fel, hur barnens språkliga kreativitet ser ut och dialekternas särmärken.Världens dåligaste språk en lärorik, tankeväckande och konstant underhållande inspirationskälla för läsarens eget intellekt och språkbruk.Kort sagt en måste-bok för den som är intresserad av det svenska språket! "Suverän introduktion för den som har det minsta intresse för ord och inte minst tal."Örjan Abrahamsson, GT [Elib]… (més)
Membre:inferusholmia
Títol:Världens dåligaste språk : tankar om språket och människan idag
Autors:Fredrik Lindström
Informació:Stockholm : Bonnier, 2000 ;
Col·leccions:La teva biblioteca
Valoració:
Etiquetes:SAB (F) Språkvetenskap, SAX Fc, Språk: språksociologi

Informació de l'obra

Världens dåligaste språk : tankar om språket och människan idag de Fredrik Lindström (2000)

Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Es mostren totes 2
Det är några år sedan Fredrik Lindström debuterade som författare med Världens dåligaste språk, en uppgörelse med alla språkpoliser därute som tror att världen kommer gå under om någon säger »bättre än mig«. Nu är jag också i alla fall delvis självpåtagen ordmärkare, så jag känner mig en liten aning träffad. Men Lindström medger att det i alla fall i vissa fall faktiskt är rimligt att hålla emot ändringar; när de gör att nyanser och skillnader bleknar och när de berövar oss uttrycksmöjligheter. Men exakt var partikeln -s för markering av ägande placeras kommer knappast göra språket vare sig mer eller mindre precist, och är därför en världslig sak.

Annars är det rätt blandade ämnen som koms in på: varför svenskan blivit så skriftspråksbunden, så att det inte längre är avslipade utan snarare förkrångligade uttal som gäller, hur barn lär sig språk, om svenskans förmodade knapphet, om hur det offentliga språket blivit mer likt det privata.

Boken är knappast den mest vetenskapliga språkbok som skrivits, men den är roande och tänkvärd. Den hyllar den språkliga kreativiteten, till förnyelsen och vår förmåga att forma ett av de finaste redskap som uppfunnits – det som sist och slutligen gjorde oss till människor. ( )
  andejons | Apr 12, 2013 |
  www.snigel.nu | Nov 18, 2007 |
Es mostren totes 2
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Om man frågar människor vem som ÄGER det svenska språket så blir de ofta osäkra för ett ögonblick.
Citacions
Darreres paraules
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
(Clica-hi per mostrar-ho. Compte: pot anticipar-te quin és el desenllaç de l'obra.)
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

Språket är människans viktigaste redskap. Men vem bestämmer egentligen över det, hur det utvecklas? Finns det egentligen någon som har rätt att säga "det där är fel" eller "så kan man inte säga"? Och varifrån kommer alla myter om att svenskan är ett fattigt språk som det hela tiden slarvas med?I denna bok gör Fredrik Lindström upp med besserwissrar, svensklärare och språkvårdare. Vi är alla ansvariga för språket, menar han, men inte i första hand för att vårda det, utan för att använda, utveckla och nyskapa det. Idag tror många att man bör överlåta åt akademier och språknämnder att uppdatera vårt ordförråd. Om våra förfäder hade haft samma inställning hade vi knappast ärvt något användbart språk.Ett viktigt skäl till den utbredda, nuvarande synen på vem som har makten till det gemensamma språket är, enligt Lindström, ett växande problem - vår självunderskattning. För att belysa detta tillstånd, och samtidigt spegla det genom det svenska språkets framväxt och nuläge, dröjer Lindström kvar vid vissa saker. Lättillgängligt och med en originell udd beskriver han hur verkligheten utvecklar språket snarare än tvärtom, skillnaden mellan tal- och skrivspråk, de svenska svordomarnas natur, om det var bättre förr, vad som är rätt och fel, hur barnens språkliga kreativitet ser ut och dialekternas särmärken.Världens dåligaste språk en lärorik, tankeväckande och konstant underhållande inspirationskälla för läsarens eget intellekt och språkbruk.Kort sagt en måste-bok för den som är intresserad av det svenska språket! "Suverän introduktion för den som har det minsta intresse för ord och inte minst tal."Örjan Abrahamsson, GT [Elib]

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (3.59)
0.5
1
1.5
2 3
2.5
3 14
3.5 3
4 15
4.5
5 5

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,493,044 llibres! | Barra superior: Sempre visible