IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

De speelgoedzaaier (1954)

de Willy Vandersteen

Sèrie: Suske en Wiske (91), Spike and Suzy (32)

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
563460,542 (3.64)Cap
Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Es mostren totes 3
Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

België, Bazaria, vliegveld, Niemandsland, grenspost, paleis, de Verboden Toren in de Dode Plas, Solidia, gecamoufleerde vliegtuigloods, treinstation, boerentramstation, bergen.

Personages

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerom, tv-presentator, excellentie D. Hikkop (eerste minister Bazaria), P. Histon (kolonel Bazaria), koning Oktave I, de Schaduw, piloot X.Y.Z. 17, boer, grenswachters, bevolking, kinderen uit Solidia, Neutronis[1] en Atomas[2].

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik is blijven eten bij tante Sidonia en ontvangt een brief waarin hij wordt uitgenodigd om mee te doen aan de "Quiz der intelligente figuren" op tv. ’s Avonds kijken Suske, Wiske en tante Sidonia naar het programma en horen de vraag “wat de eerste woorden waren toen Pheidippides de marathon naar Athene liep om de overwinning van de Grieken op de Perzen te melden in het jaar 490 voor Christus. Lambik wint de quiz en kolonel P. Histon en eerste minister D. Hikkop besluiten Lambik om hulp te vragen, ze tonen hem een foto van de huidige koning van Bazaria, Oktave I, die behoorlijk op Lambik lijkt. Ze tonen een toeristische brochure van het land en vertellen Lambik dat de koning een rustkuur in het buitenland doet, het volk mag dit niet weten en daarom zoeken ze een dubbelganger van de koning. De mannen brengen Lambik thuis en Jerom wordt voorgesteld. ’s Avonds wordt Lambik middels een briefje gewaarschuwd niet naar Bazaria af te reizen, maar hij neemt dit niet serieus. Niemand merkt dat er een schaduw op het vliegtuig meereist en de Lambik drinkt een slaapmiddel en verdwijnt, er is alleen een briefje getekend met “De Schaduw” achtergebleven in het vliegtuig. Jerom gaat op zoek naar Lambik en duikt met een motor naar beneden, hij vindt de slapende Lambik aan een parachute en brengt hem terug naar het vliegtuig. Lambik heeft niks gemerkt van de hele gebeurtenis omdat hij sliep en de vrienden landen veilig. De eerste minister zegt dat hij met de vrienden naar Bazaria zal gaan, Lambik moet iets later komen om de bevolking vanaf het balkon toe te zwaaien op de Nationale Feestdag.

Lambik wordt opgehouden in het Niemandsland en hij overnacht in het bos, hij wordt vastgebonden door de Schaduw maar kan de volgende dag toch verder reizen. De vrienden wachten op Lambik bij de grenspost en Jerom gaat op zoek naar Lambik, er is een brug gesaboteerd waardoor Lambik niet verder kan reizen. Jerom maakt met bubblegum een ballon voor Lambik zodat die toch in Bazaria aankomt. De koets wordt ook gesaboteerd waardoor de vrienden opnieuw worden opgehouden, maar toch komen ze aan bij het paleis. De vrienden zien dat de schim een spandoek op het dak van het paleis bevestigd, Jerom veroorzaakt een bliksemflits waardoor de spandoek stuk gaat. Lambik begroet de bevolking vanaf het balkon en er wordt een vergadering belegd over de hervorming van het land. De kolonel en eerste minister vertellen dat koning Oktave heeft opgedragen het land te moderniseren tijdens zijn afwezigheid en de militaire macht moet uitgebreid worden door moderne wapens in te kopen. Lambik stemt onmiddellijk toe en Lambik maakt ook een plan om elke burger een "allemanswagen” te bezorgen, maar hij weet nog niet hoe hij aan brandstof moet komen. Jerom haalt de eerste minister en Lambik vraagt hem of er energiebronnen in Bazaria aanwezig zijn, de minister legt ui dat er een geheime energiebron in de “Verboden Toren” is geplaatst. Lambik en Jerom gaan met de eerste minister naar de Verboden Toren in de Dode Plas en zien het versterkte blok in een plas met kokende gesmolten aarde.

Suske en Wiske graven net buiten de stad en ontdekken een leidingstelsel, ze zien een soort erwten uit de leidingen vliegen en als Wiske twee halve “erwtjes” tegen elkaar slaat volgt er een ontploffing. Wiske snapt dat de Verboden Toren een atoomzuil is waar de halve bolletjes met atoomenergie geladen worden, in de leidingen worden ze omgevormd tot licht en warmte. Lambik is dolblij nu het geheim van de krachtbron is ontdekt, hij wil het land veel luxe geven en noemt zichzelf de speelgoedzaaier. Hij ontdekt al snel dat de kracht van de bolletjes moeilijk te beheersen is. Dan wordt Lambik gebeld door de Schaduw, hij zegt dat de bevolking gelukkig is in zijn eenvoud en waarschuwt geen technische rommel in het land te introduceren. Lambik daagt de Schaduw uit tot een duel en gaat naar de zolder waar Lambik hoort dat zijn tegenstander de schaduw van een edel mens is. De Schaduw vertelt Lambik dat hij weet dat hij niet de echte koning is, Lambik kan de Schaduw vangen met een zaklamp en sluit hem op in een kistje wat in de muur wordt ingemetseld. In Bazaria worden fabrieken gebouwd die moderne uitvindingen produceren, de goederen zijn in mini-formaat omdat grondstoffen zeldzaam zijn. Niemand hoeft te werken omdat de machines zelf aan de gang gaan, huisvrouwen zijn nog maar twee minuten per dag kwijt omdat de machines veel werk uit handen nemen. Dan komt er een brief uit buurland Solidia, ze waarschuwen dat het eindstation van de nieuwe spoorlijn in het Niemandsland uitkomt en het buurland zal treinen aanvallen die in Niemandsland binnen komen.

Suske, Wiske en tante Sidonia nemen een proefrit met de nieuwe trein en worden door een boer gewaarschuwd. Een bommenwerper raakt het treinstation en Suske, Wiske en Jerom kunnen nog net ontsnappen, Jerom brengt tante Sidonia met een vliegtuig weer naar huis en zal Suske en Wiske later komen halen. Lambik hoort dat er veel klachten uit de bevolking komen over de moderniseringen, de eerste minister en kolonel adviseren een oorlog tegen het buurland te beginnen. Lambik weigert, maar dan komt nieuws over de bomaanslag op het treinstel en Lambik besluit dan toch het buurland aan te vallen. Suske en Wiske ontmoeten twee Solidiaanse kinderen en Suske vecht met de jongen, Wiske hoort dan van het meisje dat Solidia helemaal geen vliegtuigen bezit. Suske en Wiske brengen de kinderen naar de boerentram, maar Lambik valt dit station aan. Op het laatste moment houdt hij echter de bom tegen en hoort even later dat de kinderen in het stationnetje zaten te wachten. Als hij hoort dat Solidia geen vliegtuigen heeft gaat hij naar de kolonel en vraagt van wie de oorlogsverklaring afkomstig was. Lambik ontdekt dat de brief geschreven is met de pen van de kolonel en hij valt de man aan als hij hoort dat de echte koning ook niet met een oorlog instemde en daarom verstopt is door de kolonel. De eerste minister overmeesterd Lambik even later, maar lambik kan de schurken verslaan. Jerom wordt tot nieuwe kolonel benoemd en moet de Verboden Toren bewaken, Lambik vertelt zijn vrienden dat hij koning zal blijven tot Oktave I gevonden is. Suske en Wiske worden door de schurken gevangengenomen en het kistje wordt uit de muur gehaald, Suske wordt vastgebonden en Wiske wordt door de mannen meegenomen. Lambik heeft het plan om speelgoed aan de arme bevolking van het buurland te schenken, de eigen bevolking zal hier weer motivatie door krijgen om aan het werk te gaan.

Tante Sidonia vindt Suske in de kelder en de Schaduw wordt in een put bij een gecamoufleerde vliegtuigloods verborgen. De schurken laten een tijdbom achter bij Wiske en willen een wapen maken waar iedereen voor moet zwichten. Suske hoort de plannen van de schurken van Wiske en kan op de helikopter van de schurken klimmen, Wiske vertelt hem niet dat er een tijdbom geplaatst is. Jerom is ziek van verdriet omdat hij de ontvoering van Wiske niet kon tegenhouden en de helikopter landt op de Verboden Toren. Lambik en tante Sidonia zien lichtsignalen en horen via deze morseseinen van Suske wat er aan de hand is. Suske gaat ook de Verboden Toren in en ziet de krachtinstallatie met zware atomen, hij hoort dat de schurken een neutron in een atoomkern willen schieten en hierdoor een ontploffing willen veroorzaken die gelijk staat aan het springen van 17.000.000 kilo dynamiet. Neutronis en Atomas worden om hulp gevraagd en Suske kan de schurken gevangennemen, maar Atomas kan ontsnappen. Neutronis wordt weer in het neutron gezet en Suske hoort dan dat er een tijdbom bij Wiske is geplaatst, Lambik en Jerom landen op de Verboden Toren en Suske gaat met Lambik op weg naar Wiske. Jerom bewaakt de neutron en de schurken en moet voorkomen dat Atomas bij de neutron komt.

Als Jerom Atomas wil stoppen kunnen de schurken vluchten met de helikopter, ze nemen een atoom en een neutron mee. Jerom kan de helikopter stoppen en Suske en Lambik bevrijden Wiske, de Schaduw blijkt uit de put te zijn ontsnapt en hij heeft waarschijnlijk de tijdbom onschadelijk gemaakt. Tante Sidonia en Suske en Wiske gaan met vliegende schotels naar andere landen om te informeren hoe men een atoomaanval kan afweren. Inmiddels werken de schurken aan de atoombom en de mannen hebben zoveel formules en berekeningen dat voor gezond verstand geen plaats meer is, ze willen de macht en deinzen nergens voor terug. Atomas en Neutronis zitten opgesloten in betonnen vogelkooien en Jerom moet veel moeite doen om de twee uit elkaar te houden. Het ultimatum van de schurken verstrijkt en ze willen de atoombom op Bazaria laten vallen, de vliegende schotels proberen dit te verhinderen en het vliegtuig stort neer in de bergen. De atoombom valt met een parachute nog altijd richting Bazaria en de schurken krijgen eindelijk spijt van hun daden. Ze laten koning Oktave I vrij en deze vertelt dat zijn schaduw alles nog in de gaten heeft gehouden, met zijn gezond verstand hield de Schaduw de neutronen en atomen in de bom uit elkaar. De vrienden worden bedankt en krijgen eretekens, de koning belooft Lambik dat hij door zal gaan met de modernisering van het land zodra de bevolking hier klaar voor is.

Achtergronden bij het verhaal

In de tv-quiz krijgt Lambik een vraag over de marathon in het jaar 490 voor Christus, zie Slag bij Marathon.
In de kleurenversie werd Jerom hertekend.
Een groot deel van de plot is gebaseerd op de film The Prisoner of Zenda

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 19, 2013 |
Locaties

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

België, Bazaria, vliegveld, Niemandsland, grenspost, paleis, de Verboden Toren in de Dode Plas, Solidia, gecamoufleerde vliegtuigloods, treinstation, boerentramstation, bergen.

Personages

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerom, tv-presentator, excellentie D. Hikkop (eerste minister Bazaria), P. Histon (kolonel Bazaria), koning Oktave I, de Schaduw, piloot X.Y.Z. 17, boer, grenswachters, bevolking, kinderen uit Solidia, Neutronis[1] en Atomas[2].

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik is blijven eten bij tante Sidonia en ontvangt een brief waarin hij wordt uitgenodigd om mee te doen aan de "Quiz der intelligente figuren" op tv. ’s Avonds kijken Suske, Wiske en tante Sidonia naar het programma en horen de vraag “wat de eerste woorden waren toen Pheidippides de marathon naar Athene liep om de overwinning van de Grieken op de Perzen te melden in het jaar 490 voor Christus. Lambik wint de quiz en kolonel P. Histon en eerste minister D. Hikkop besluiten Lambik om hulp te vragen, ze tonen hem een foto van de huidige koning van Bazaria, Oktave I, die behoorlijk op Lambik lijkt. Ze tonen een toeristische brochure van het land en vertellen Lambik dat de koning een rustkuur in het buitenland doet, het volk mag dit niet weten en daarom zoeken ze een dubbelganger van de koning. De mannen brengen Lambik thuis en Jerom wordt voorgesteld. ’s Avonds wordt Lambik middels een briefje gewaarschuwd niet naar Bazaria af te reizen, maar hij neemt dit niet serieus. Niemand merkt dat er een schaduw op het vliegtuig meereist en de Lambik drinkt een slaapmiddel en verdwijnt, er is alleen een briefje getekend met “De Schaduw” achtergebleven in het vliegtuig. Jerom gaat op zoek naar Lambik en duikt met een motor naar beneden, hij vindt de slapende Lambik aan een parachute en brengt hem terug naar het vliegtuig. Lambik heeft niks gemerkt van de hele gebeurtenis omdat hij sliep en de vrienden landen veilig. De eerste minister zegt dat hij met de vrienden naar Bazaria zal gaan, Lambik moet iets later komen om de bevolking vanaf het balkon toe te zwaaien op de Nationale Feestdag.

Lambik wordt opgehouden in het Niemandsland en hij overnacht in het bos, hij wordt vastgebonden door de Schaduw maar kan de volgende dag toch verder reizen. De vrienden wachten op Lambik bij de grenspost en Jerom gaat op zoek naar Lambik, er is een brug gesaboteerd waardoor Lambik niet verder kan reizen. Jerom maakt met bubblegum een ballon voor Lambik zodat die toch in Bazaria aankomt. De koets wordt ook gesaboteerd waardoor de vrienden opnieuw worden opgehouden, maar toch komen ze aan bij het paleis. De vrienden zien dat de schim een spandoek op het dak van het paleis bevestigd, Jerom veroorzaakt een bliksemflits waardoor de spandoek stuk gaat. Lambik begroet de bevolking vanaf het balkon en er wordt een vergadering belegd over de hervorming van het land. De kolonel en eerste minister vertellen dat koning Oktave heeft opgedragen het land te moderniseren tijdens zijn afwezigheid en de militaire macht moet uitgebreid worden door moderne wapens in te kopen. Lambik stemt onmiddellijk toe en Lambik maakt ook een plan om elke burger een "allemanswagen” te bezorgen, maar hij weet nog niet hoe hij aan brandstof moet komen. Jerom haalt de eerste minister en Lambik vraagt hem of er energiebronnen in Bazaria aanwezig zijn, de minister legt ui dat er een geheime energiebron in de “Verboden Toren” is geplaatst. Lambik en Jerom gaan met de eerste minister naar de Verboden Toren in de Dode Plas en zien het versterkte blok in een plas met kokende gesmolten aarde.

Suske en Wiske graven net buiten de stad en ontdekken een leidingstelsel, ze zien een soort erwten uit de leidingen vliegen en als Wiske twee halve “erwtjes” tegen elkaar slaat volgt er een ontploffing. Wiske snapt dat de Verboden Toren een atoomzuil is waar de halve bolletjes met atoomenergie geladen worden, in de leidingen worden ze omgevormd tot licht en warmte. Lambik is dolblij nu het geheim van de krachtbron is ontdekt, hij wil het land veel luxe geven en noemt zichzelf de speelgoedzaaier. Hij ontdekt al snel dat de kracht van de bolletjes moeilijk te beheersen is. Dan wordt Lambik gebeld door de Schaduw, hij zegt dat de bevolking gelukkig is in zijn eenvoud en waarschuwt geen technische rommel in het land te introduceren. Lambik daagt de Schaduw uit tot een duel en gaat naar de zolder waar Lambik hoort dat zijn tegenstander de schaduw van een edel mens is. De Schaduw vertelt Lambik dat hij weet dat hij niet de echte koning is, Lambik kan de Schaduw vangen met een zaklamp en sluit hem op in een kistje wat in de muur wordt ingemetseld. In Bazaria worden fabrieken gebouwd die moderne uitvindingen produceren, de goederen zijn in mini-formaat omdat grondstoffen zeldzaam zijn. Niemand hoeft te werken omdat de machines zelf aan de gang gaan, huisvrouwen zijn nog maar twee minuten per dag kwijt omdat de machines veel werk uit handen nemen. Dan komt er een brief uit buurland Solidia, ze waarschuwen dat het eindstation van de nieuwe spoorlijn in het Niemandsland uitkomt en het buurland zal treinen aanvallen die in Niemandsland binnen komen.

Suske, Wiske en tante Sidonia nemen een proefrit met de nieuwe trein en worden door een boer gewaarschuwd. Een bommenwerper raakt het treinstation en Suske, Wiske en Jerom kunnen nog net ontsnappen, Jerom brengt tante Sidonia met een vliegtuig weer naar huis en zal Suske en Wiske later komen halen. Lambik hoort dat er veel klachten uit de bevolking komen over de moderniseringen, de eerste minister en kolonel adviseren een oorlog tegen het buurland te beginnen. Lambik weigert, maar dan komt nieuws over de bomaanslag op het treinstel en Lambik besluit dan toch het buurland aan te vallen. Suske en Wiske ontmoeten twee Solidiaanse kinderen en Suske vecht met de jongen, Wiske hoort dan van het meisje dat Solidia helemaal geen vliegtuigen bezit. Suske en Wiske brengen de kinderen naar de boerentram, maar Lambik valt dit station aan. Op het laatste moment houdt hij echter de bom tegen en hoort even later dat de kinderen in het stationnetje zaten te wachten. Als hij hoort dat Solidia geen vliegtuigen heeft gaat hij naar de kolonel en vraagt van wie de oorlogsverklaring afkomstig was. Lambik ontdekt dat de brief geschreven is met de pen van de kolonel en hij valt de man aan als hij hoort dat de echte koning ook niet met een oorlog instemde en daarom verstopt is door de kolonel. De eerste minister overmeesterd Lambik even later, maar lambik kan de schurken verslaan. Jerom wordt tot nieuwe kolonel benoemd en moet de Verboden Toren bewaken, Lambik vertelt zijn vrienden dat hij koning zal blijven tot Oktave I gevonden is. Suske en Wiske worden door de schurken gevangengenomen en het kistje wordt uit de muur gehaald, Suske wordt vastgebonden en Wiske wordt door de mannen meegenomen. Lambik heeft het plan om speelgoed aan de arme bevolking van het buurland te schenken, de eigen bevolking zal hier weer motivatie door krijgen om aan het werk te gaan.

Tante Sidonia vindt Suske in de kelder en de Schaduw wordt in een put bij een gecamoufleerde vliegtuigloods verborgen. De schurken laten een tijdbom achter bij Wiske en willen een wapen maken waar iedereen voor moet zwichten. Suske hoort de plannen van de schurken van Wiske en kan op de helikopter van de schurken klimmen, Wiske vertelt hem niet dat er een tijdbom geplaatst is. Jerom is ziek van verdriet omdat hij de ontvoering van Wiske niet kon tegenhouden en de helikopter landt op de Verboden Toren. Lambik en tante Sidonia zien lichtsignalen en horen via deze morseseinen van Suske wat er aan de hand is. Suske gaat ook de Verboden Toren in en ziet de krachtinstallatie met zware atomen, hij hoort dat de schurken een neutron in een atoomkern willen schieten en hierdoor een ontploffing willen veroorzaken die gelijk staat aan het springen van 17.000.000 kilo dynamiet. Neutronis en Atomas worden om hulp gevraagd en Suske kan de schurken gevangennemen, maar Atomas kan ontsnappen. Neutronis wordt weer in het neutron gezet en Suske hoort dan dat er een tijdbom bij Wiske is geplaatst, Lambik en Jerom landen op de Verboden Toren en Suske gaat met Lambik op weg naar Wiske. Jerom bewaakt de neutron en de schurken en moet voorkomen dat Atomas bij de neutron komt.

Als Jerom Atomas wil stoppen kunnen de schurken vluchten met de helikopter, ze nemen een atoom en een neutron mee. Jerom kan de helikopter stoppen en Suske en Lambik bevrijden Wiske, de Schaduw blijkt uit de put te zijn ontsnapt en hij heeft waarschijnlijk de tijdbom onschadelijk gemaakt. Tante Sidonia en Suske en Wiske gaan met vliegende schotels naar andere landen om te informeren hoe men een atoomaanval kan afweren. Inmiddels werken de schurken aan de atoombom en de mannen hebben zoveel formules en berekeningen dat voor gezond verstand geen plaats meer is, ze willen de macht en deinzen nergens voor terug. Atomas en Neutronis zitten opgesloten in betonnen vogelkooien en Jerom moet veel moeite doen om de twee uit elkaar te houden. Het ultimatum van de schurken verstrijkt en ze willen de atoombom op Bazaria laten vallen, de vliegende schotels proberen dit te verhinderen en het vliegtuig stort neer in de bergen. De atoombom valt met een parachute nog altijd richting Bazaria en de schurken krijgen eindelijk spijt van hun daden. Ze laten koning Oktave I vrij en deze vertelt dat zijn schaduw alles nog in de gaten heeft gehouden, met zijn gezond verstand hield de Schaduw de neutronen en atomen in de bom uit elkaar. De vrienden worden bedankt en krijgen eretekens, de koning belooft Lambik dat hij door zal gaan met de modernisering van het land zodra de bevolking hier klaar voor is.

Achtergronden bij het verhaal

In de tv-quiz krijgt Lambik een vraag over de marathon in het jaar 490 voor Christus, zie Slag bij Marathon.
In de kleurenversie werd Jerom hertekend.
Een groot deel van de plot is gebaseerd op de film The Prisoner of Zenda

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 10, 2013 |
Lambik wordt uitgenodigd voor de televisie-uitzending "Quiz der intelligente figuren"! Wie Lambik kent, weet dat hij zo'n quiz natuurlijk zonder na te denken wint! Tijdens de uitzending trekt hij de aandacht van twee vreemde toeristen met de namen D. Hikkop en P. Histon. De twee winnen telefonisch inlichtingen in over Lambik en gaan meteen op weg naar het televisiestation waar de quiz wordt uitgezonden. Zij maken zich na enige heibel door Lambik bekend en gaan op weg naar Sidonia's huis.
Ze maken zich bekend als officiële representanten van het koninkrijk Bazaria. D. Hikkop is Eerste Minister en P. Histon is kolonel van dat land
Ze laten Lambik een foto van hun koning Octave I zien. Een man met een kaal hoofd, gezegend met een enorme snor, bakkebaarden en met een ferme neus! Lambik ziet na een poos dat hij als het ware een dubbelganger van koning Octave I is en vraagt waarom de twee naar hem vragen. Ze antwoorden hem dat de koning naar een rustoord is. Zij moeten voor een plaatsvervanger zorgen, zodat de rust onder de koningstrouwe bevolking bewaard blijft, en dat is Lambik!
Lambik gaat tegen betaling akkoord. P. Histon en D. Hikkop brengen Lambik naar zijn huis, waarop Lambik hen uitnodigt op een borrel. Plots schreeuwen de beide Bazarianen angstig om hulp. Zij zien hoe een geheimzinnige schaduw uit een van de donkere kamers komt. Lambik pakt een staande lamp en stormt de donkere kamer in. Er volgt een KRAK en een BONK, want Lambik is tegen Jerom aangelopen die juist terugkwam van de avondschool. Lambik stelt Jerom aan de beide Bazarianen voor en legt uit, waarom de twee hier zijn. Daarna gaan de beide gezanten van Bazaria terug naar het hotel om te pakken. Ook Lambik begint haastig in de gang zijn spullen in een koffer te pakken. Jerom vertelt aan Lambik, dat hij de zaak niet vertrouwt. Plots hoort hij een verdacht kraken en ziet hij weer een schaduw uit een donkere kamer komen. Natuurlijk denkt Lambik meteen weer aan Jerom, maar die staat naast hem! Lambik pakt zijn schietijzer uit één van de lades van zijn kommode en gaat stoutmoedig op de schaduw in de donkere kamer af. In de kamer is echter niemand te vinden, buiten een briefje dat op de muur geprikt is. Op het briefje staat een waarschuwing niet naar Bazaria te reizen.
Lambik laat zich hierdoor niet van wijs brengen en vertrekt de dag er na met zijn vrienden richting Bazaria. De schaduw probeert met man en macht de zaak te saboteren. Het lukt hem echter niet, want ondanks alle acties komt Lambik op tijd aan in het koninklijk paleis om voor het nietsvermoedende Bazariaanse volk als koning Octave I een rede te houden. Hij verklaart in zijn rede het iets veranderde uiterlijk en belooft hun verder vrede, geluk en voorspoed.
Na de plechtigheid drinken de nieuwbakken koning (Lambik dus), P. Histon en D. Hikkop op het succes van de gelukte komedie. Ondertussen ontdekt Jerom dat de schaduw het paleis binnen is gedrongen, maar hij krijgt de verschijning niet te pakken.
Sidonia raadt Suske, Wiske en Jerom aan zich te verkleden als hovelingen, want ze nemen deel aan een vergadering van de koning, de Eerste Minister en de kolonel over de hervorming van het land. De Eerste minister en de kolonel hebben de opdracht gekregen van Octave I, het land tijdens zijn afwezigheid te moderniseren en om het leger uit te breiden met nieuwe wapens om zich beter te kunnen verdedigen tegen vijandige buurstaten. Lambik ziet er wel wat in en belooft plechtig Bazaria binnen korte tijd op peil te krijgen door te streven naar comfort door techniek.
Die nacht zet Lambik zijn woorden in daden om en werkt koortsachtig plannen uit. Tegen de morgen aan is Lambik nog steeds bezig en Jerom brengt hem ter opkikkering een kop koffie. Lambik is ver gekomen en wil iedere burger van Bazaria een soort auto ter beschikking stellen, maar het hapert aan... energie. Jerom weet raad en brengt de op zijn matras slapende Eerste Minister D. Hikkop. Inderdaad bestaat er in Bazaria zoiets als een elektriciteitscentrale. Het is de Verboden Toren, opgericht door Octave I, vanwaar iedere burger van Bazaria gratis stroom krijgt ("ZUCHT!!!". Waarom lezen onze politici niet eens de Suske en Wiske-verhalen!!!).
Het zijn Suske en Wiske, die achter het geheim van de Verboden Toren komen. Dit gebouw is niets anders als een atoomzuil!
Lambik kan nu al zijn koene plannen verwezenlijken, al vindt Jerom het maar niks.

De gebeurtenissen volgen elkaar nu snel op: Lambik ruimt de schaduw op en de Bazariaanse bevolking komt in het genot van een ongekende weelde door het plotselinge comfort.
Iedereen schijnt gelukkig te zijn in Bazaria. De klemtoon ligt op het woord "schijnt"!
Tot op zekere dag een inhuldiging plaatsvindt van een nieuwe spoorlijn. Lambik krijgt een telegram van het Ministerie van Landsverdediging van het koninkrijk Solidia. In de brief wordt verklaard dat de nieuwe spoorlijn zich tegen afspraken in, gedeeltelijk bevindt in het Niemandsland dat de beide staten scheidt! Als na de plechtelijke opening een trein door het Niemandsland zal rijden ziet het koninkrijk Solidia dit als een oorlogsverklaring en ziet zich dan gedwongen het vuur te openen op de trein. Lambik houdt dit telegram voor een goede mop en laat de ceremonie doorgaan. Sidonia, Suske en Wiske maken een proefrit met de nieuwe trein richting Niemandsland. In het Niemandsland aangekomen houden ze halt bij een klein treinstation. De stationchef waarschuwt hen voor Solidiaanse bommenwerpers en vlucht. Prompt komt een bommenwerper met Solidiaanse kentekens opdagen en bombardeert het stationnetje met de trein plat. Niet lang daarna komt Jerom opdagen in een klein vliegtuigje en pikt als eerste persoon Sidonia op.

Ondertussen krijgt Lambik het zwaar te verduren in zijn paleis. De Eerste minister en de kolonel berichten dat de bevolking door het ontstane comfort meer dan ontevreden is! Zij verwachten zelfs een tegen de koning gerichte revolutie.
De diep teleurgestelde Lambik wil het hele zaakje al opgeven, maar wordt tegengehouden door de twee. Zij raden Lambik aan het volk van Bazaria een bezigheid te geven d.m.v. een oorlog tegen de buurstaat Solidia. Lambik weigert natuurlijk met de bewering dat oorlog absoluut geen optie voor hem is. Plotseling rinkelt de telefoon. Lambik neemt op en hoort van Sidonia, dat het treinstation door Solidia gebombardeerd werd. De kolonel en de Eerste Minister zien hierin de bevestiging voor de oorlog tegen Solidia. Lambik wil Solidia niet de oorlog verklaren maar hen wel een les leren door een boerentramstation te bombarderen. D. Hikkop en P. Histon kijken elkaar tevreden aan als Lambik het bevel geeft zijn persoonlijk vliegtuig te mobiliseren voor het werpen van de bom.
Ondertussen horen Suske en Wiske, van twee Solidiaanse jongeren, dat Solidia helemaal geen vliegtuigen bezit! (?) De twee besluiten hun nieuw gewonnen Solidiaanse vrienden naar een boerentramstation te brengen. Al wachtend op het station, zien ze het vliegtuig van Lambik met een bom eronder boven het station vliegen. Lambik gooit de bom en de kinderen denken al dat de tram komt door het gefluit van de neerstortendende bom. Wiske ontdekt het gevaar als eerste en de vier kinderen duiken onder een bank van het station. Angstvallig wachten ze de explosie af, maar deze blijft uit!
Lambik kreeg het niet over zijn hart, onderschepte in duikvlucht de bom en landt met het gevaarlijke wapen in de buurt van het tramstation.
De vier kinderen lichten Lamik in over de feiten. Het is Lambik nu duidelijk dat de eerste Minister D. Hikkop en kolonel P. Histon dubbelspel spelen en de macht over Bazaria naar zich toe willen trekken.
Na vele hachelijke avonturen weten onze vrienden Bazaria te redden en komen achter het geheim van de schaduw.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 1, 2008 |
Es mostren totes 3
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya
Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Informació del coneixement compartit en neerlandès. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Llocs importants
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Citacions
Darreres paraules
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès

Cap

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (3.64)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 2
3.5 1
4 1
4.5
5 2

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 203,238,707 llibres! | Barra superior: Sempre visible