IniciGrupsConversesMésTendències
Cerca al lloc
Aquest lloc utilitza galetes per a oferir els nostres serveis, millorar el desenvolupament, per a anàlisis i (si no has iniciat la sessió) per a publicitat. Utilitzant LibraryThing acceptes que has llegit i entès els nostres Termes de servei i política de privacitat. L'ús que facis del lloc i dels seus serveis està subjecte a aquestes polítiques i termes.

Resultats de Google Books

Clica una miniatura per anar a Google Books.

S'està carregant…

Sveriges historia : 600-1350 (2009)

de Dick Harrison

Sèrie: Sveriges historia (2)

MembresRessenyesPopularitatValoració mitjanaConverses
552470,475 (4.18)Cap
Nordbladh, Jan: Förhistorien och den tidiga historien hör ihop Näsström, Britt-Marie: Fornnordisk religion Charpentier Ljungqvist, Fredrik: Den medeltida värmeperioden i Skandinavien Nordanskog, Gunnar: Nordiska särdrag i kyrkorna fram till 1350 Josefson, Kristina: Absalon och hans tid Larsson, Stefan: Maktmanifestationer i det tidiga Lund Ralph, Bo: Präntat och ristat Piltz, Anders: Två medeltida par Källförteckningar till ovanstående temaartiklar… (més)
Cap
S'està carregant…

Apunta't a LibraryThing per saber si aquest llibre et pot agradar.

No hi ha cap discussió a Converses sobre aquesta obra.

Es mostren totes 2
Andra delen av Sveriges historia skildrar tiden 600-1350. Vid bokens början finns inte Sverige ens som koncept, vid dess slut är det en medeltida stat, lyckligt ovetande om att dess krafts dagar precis håller på att ta slut: pesten har börjat sprida sig i Norge och Danmark, men har ännu inte nått den svenska delen av Magnus Erikssons nordiska välde. Däremellan har folk från det som nu är Sverige utvecklat kontakter med övriga världen på ett långt mer aktivt sätt än det finns tidigare belägg för, rest runstenar, döpts, varit lokala härskare i Ryssland, kämpat i väringagardet, koloniserat Norrland och Finland, stridit i korståg och nedtecknat lagar, förutom att göra sånt som folk gjort mest i alla tider: brukat jorden, oroat sig över vädret, och sökt blidka makterna.

Dick Harrison skriver i förordet att boken troligen skulle sett annorlunda ut om den skrivits av en arkeolog, och det är bara att instämma. Jämför man med Stig Welinders första del har mycket av detaljfokuset försvunnit och ersatts med generella resonemang om hur makt utövades, vad vikingarna egentligen hade för sig, vad alla andra nordbor som for ner till kontinenten hade för sig, om hur källurvalet format bilden av Sveriges tidiga historia. Allt utmärkta saker, men knappast det underifrånperspektiv som utlovades under bokmässan: här är det mycket statsbildning och lite bondeliv som gäller (vilket har två goda anledningar: bondelivet torde knappast vara lika omdebatterat, och kungarnas och stormännens kamp för att få mer makt är bättre källbelagd). Även om Welinders många skildringar av olika fyndplatser ibland gjorde hans framställning något fragmenterad saknar jag ändå något av den spridningen, i synnerhet för periodens tidigare del. Det stora fokuset på riksbildningen gör också att de områden som under perioden inte var delar av svenska riket också försvinner; man får se lite av skånsk och halländsk historia, men det är rätt tyst från Blekinge och Bohuslän, Jämtland och Härjedalen. Samerna får ett par sidor alldeles mot slutet.

Så nej, andra delen av Sveriges historia är faktiskt rätt traditionell historieskrivning vad gäller temat, och även om den tar klar ställning mot grumliga idéer om Sverige som en stat med rötter långt tillbaka i folkvandringstiden så hade den gärna fått ta upp mer om hur vardagen såg ut för de som inte bad, krigade eller härskade. ( )
  andejons | Oct 16, 2009 |
Det här är historien om hur Sverige grundades under en 750 år lång process som inleddes på 600-talet. Då bestod landet av självstyrande bygder och landskap som på 1100-talet enades under en kung. Riket stärktes sedan under Birger jarl och hans söner.

Den röda tråden i andra volymen av Sveriges historia är det svenska rikets uppkomst. När boken börjar, år 600, finns inte ens en tillstymmelse till riksorganisation. Det område som motsvarar dagens Sverige består av självstyrande bygder med sinsemellan mycket stora ekonomiska och sociala skillnader. När boken slutar, omkring 1350, har allt förändrats; den gamla bygdemakten har fått vika för en expansiv riksmakt med kung, drottning och råd. Under ledning av Birger jarl och hans familj har det svenska politiska systemet formats till en medeltida monarki med kyrka, frälse, städer, kungamakt och allmoge.

Historien om hur riket skapades är berättelsen om hur ett flertal företeelser från den europeiska kontinenten och Brittiska öarna fördes in i landet och började prägla kulturen, ibland med fredliga medel, ibland med våld. Till det nya hörde så skilda element som kristendomen, skatteväsendet, riddarväsendet, stads- och befästningsbyggandet, myntväsendet och den kontinentala jordbruksteknologin. Mötet mellan allt det nya och allt det gamla var inte sällan dramatisk och blodig, och det är inte märkligt att epoken i efterhand har blivit föremål för omfattande mytbildning. I synnerhet seklerna mellan 800 och 1100 - vikingatiden - har omgetts av ett närmast romantiskt skimmer som har försvårat för oss att inse hur stora och djupgående förändringarna var.

Detta är historien om de bönder, präster, änkor, krigare, handelsmän och invandrare som byggde upp riket, som gav Sverige en riksidentitet som ännu består.

Huvudredaktören för Sveriges historia Dick Harrison är också författare till detta band. Den första volymen kom ut i september 2009 och de övriga sex utges löpande under 2010 och 2011.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har tilldelats Cliopriset, Augustpriset i fackboksklassen och Hertig Karls pris. Hans Jarlens sekel utsågs till Årets bok om svensk historia 2002 av nättidningens läsare.

Dick Harrison:
Sveriges historia. 600-1350
Norstedts ( )
  Jannemangan | Mar 14, 2010 |
Es mostren totes 2
Sense ressenyes | afegeix-hi una ressenya

Pertany a aquestes sèries

Has d'iniciar sessió per poder modificar les dades del coneixement compartit.
Si et cal més ajuda, mira la pàgina d'ajuda del coneixement compartit.
Títol normalitzat
Títol original
Títols alternatius
Data original de publicació
Gent/Personatges
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Llocs importants
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Esdeveniments importants
Pel·lícules relacionades
Epígraf
Dedicatòria
Primeres paraules
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
Den döde befinner sig i aktern på båten, på Dödens skepp.
Citacions
Darreres paraules
Informació del coneixement compartit en suec. Modifica-la per localitzar-la a la teva llengua.
(Clica-hi per mostrar-ho. Compte: pot anticipar-te quin és el desenllaç de l'obra.)
Nota de desambiguació
Editor de l'editorial
Creadors de notes promocionals a la coberta
Llengua original
CDD/SMD canònics
LCC canònic

Referències a aquesta obra en fonts externes.

Wikipedia en anglès (2)

Nordbladh, Jan: Förhistorien och den tidiga historien hör ihop Näsström, Britt-Marie: Fornnordisk religion Charpentier Ljungqvist, Fredrik: Den medeltida värmeperioden i Skandinavien Nordanskog, Gunnar: Nordiska särdrag i kyrkorna fram till 1350 Josefson, Kristina: Absalon och hans tid Larsson, Stefan: Maktmanifestationer i det tidiga Lund Ralph, Bo: Präntat och ristat Piltz, Anders: Två medeltida par Källförteckningar till ovanstående temaartiklar

No s'han trobat descripcions de biblioteca.

Descripció del llibre
Sumari haiku

Debats actuals

Cap

Cobertes populars

Dreceres

Valoració

Mitjana: (4.18)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 2
3.5
4 5
4.5
5 4

Ets tu?

Fes-te Autor del LibraryThing.

 

Quant a | Contacte | LibraryThing.com | Privadesa/Condicions | Ajuda/PMF | Blog | Botiga | APIs | TinyCat | Biblioteques llegades | Crítics Matiners | Coneixement comú | 204,488,619 llibres! | Barra superior: Sempre visible